VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S každou várkou se při vaření musíte pomazlit, říká sládek

Žatec /ROZHOVOR/ - František Procházka vaří pivo už přes čtyřicet let, více než tři roky U Orloje v Žatci.

21.4.2013
SDÍLEJ:

František Procházka (vlevo) a Hynek Dlouhý zkoumají kvalitu piva v prostorách Chrámu. Foto: Jan Vraný

Pivu rozumí, pivo mu chutná, ale hlavně jeho výborné pivo chutná tisícům návštěvníků žateckého Chrámu chmele a piva. František Procházka už přes tři roky vaří přímo před zraky návštěvníků restaurace lahodný zlatavý mok, o kterém umí i poutavě vyprávět.

Jak dlouho už vaříte pivo?
Tady v Chrámu třetím rokem. Jinak ale už přes čtyřicet let.

Přes čtyřicet let jste sládkem?
Ano, v sedmdesátém roce jsem šel do učení do Plzně, pak na praxi do Loun. Učil jsem se pro Louny, kde jsem potom dlouhá léta vařil pivo. Vzpomínám, jak naši lounskou dvanáctku měli rádi horníci na Mostecku, jak se tam dovážela.

Ještě pořád vám pivo chutná?
Samozřejmě (směje se). A nejvíc mi chutná to naše z Chrámu. Nejde do něj nic špatného, žádné náhražky.

Máte raději desítku, dvanáctku nebo nějaký speciál?
Já osobně mám nejraději dvanáctku, je více hořká, to mám rád. Je moje oblíbená.

A návštěvníci restaurace u Chrámu chmele a piva? Které pivo těm „jede" nejvíce?
Nejvíce pijí lehčího Samce, to je jedenáctka, pak dvanáctku. Ale dávají si také tmavé nebo speciály. Ochutnávají.

Je velký rozdíl mezi žateckými štamgasty a turisty?
Žatečtí návštěvníci už většinou vědí, co jim chutná nejvíc, mají to vyzkoušené, přijdou na svého Samce nebo dvanáctku. Turisté hodně ochutnávají. Od nejslabšího po nejsilnější, třeba po třetinkách. Až pak si dají, co jim zachutnalo nejvíce.

Zmínil jste speciály. Nedávno jste měli například zelené pivo na Velikonoce…
Ano, o speciály je mezi lidmi velký zájem. Zeleného děláme každý rok víc a víc a je stejně hned pryč, zájem byl obrovský. Kromě velikonočního speciálu jsme měli také třeba vánoční.

Prozraďte, co je při výrobě piva nejdůležitější?
Sládek musí pivo vařit rád. Nutné jsou kvalitní suroviny. Také je důležité dodržet všechny postupy, hlídat teploty, nikam nespěchat. Nechci dělat žádné rychlovky, dávám si na každé várce záležet. Postaru, žádná rychlopiva.

Jako to dělají některé velké pivovary…
Přesně. Ve velkých pivovarech už jen naprogramují stroje a rychle pryč s pivem. Tam pospíchají a tlačí na co nejlevnější suroviny. My se s každou várkou mazlíme. Hlavní je pečlivost. Pivo musí být dobře prokvašené, uleželé ve sklepě, žádný spěch. Vše musí být v čistotě. V pivu nesmí být cizí chutě, to by zákazník hned poznal.

Kolik uvaříte v minipivovaru zlatavého moku?
Zhruba 450 hektolitrů za rok, nějakých sto várek. Vařím zhruba dvakrát nebo třikrát týdně. Přes zimu se pije méně, přes léto se zaplní zahrádka a musím vařit častěji.

Zajímalo by mě, jestli už máte za ta léta takovou praxi, že jsou všechny várky prakticky stejné.
Nejsou stejné úplně, to se nedá stoprocentně trefit. Záleží na kvasnicích a na dalších okolnostech. Nesmí být ale velké odchylky, jen úplně minimální. Já to třeba poznám, ale zákazník nesmí. Malé rozdíly jsou, ale běžný pivař to nepozná.

Co říkáte jako zkušený sládek na moderní kombinaci piva a limonády?
Můj názor je, že nejlepší je čisté pivo. Ale je to moderní trend, lidé to chtějí, takže tyto kombinace také nabízíme. Ale sám to nepiji. Pivo je pivo.

A co chmel? Žatec je hlavním městem chmele, používáte ten náš?
Jistě. Používáme jedině prvotřídní chmel ze Žatecka. S chmelaři máme dobré vztahy, dodávají nám velmi kvalitní chmel. Výborný chmel, to je základ.

Děkuji za rozhovor.

Jak jsme vařili Samce
Rozhovor se sládkem Františkem Procházkou vznikal při práci. Vařili jsme spolu jednu várku Samce. Tedy spolu… Zkušený sládek poutavě vyprávěl, jak to znají jeho štamgasti. Jak sám říká, s pivem se mazlil, a já se vyptával, občas s něčím malinko pomohl. Uvařit pivo není tak lehké, jak jsem si vždycky myslel. Je nutné důkladně dodržovat postupy, všechno musí být přesné, důležitá je trpělivost. Prostě pivo nemůže vařit (narozdíl od pití) každý. Vážně se to musí umět. A sládek v minipivovaru U Orloje to umí zatraceně dobře.
Ostatně ochutnejte sami…

Autor: Hynek Dlouhý

21.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Benešův most potřebuje rekonstrukci jako sůl.
13

Kraj se zadluží o další 1,5 miliardy. Za peníze opraví mosty i školy

Ilustrační foto.

V Lounech začala rekonstrukce sítí ve dvou ulicích

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

OBRAZEM: Začal další letošní veletrh, nabízí vše pro dům a bydlení

Louny - Výstaviště v Lounech ožilo výstavou Dům 2017. 

Bouře zasáhnou celé Čechy, povodně zahrozí u malých toků

Severní Čechy - Meteorologové rozšířili výstrahu před silnými bouřemi. Měly by večer zasáhnout celé Čechy, na západě je dokonce vyhlášen vysoký stupeň nebezpečí. 

Řidič najížděl na policistu v uniformě

Lounsko - Policie musela ujíždějící vůz zastavit pomocí blokády. Hříšník byl pod vlivem alkoholu a drog.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení