Tobogán, nový bazén pro koupání batolat, vířivky nebo relaxační centrum. Tak by mohla v budoucnu vypadat Městská plavecká hala v Lounech. Radnice připravuje velkou rekonstrukci zařízení, na stole už je dokonce studie.

„Objekt byl postaven v roce 1983 a už modernizaci potřebuje," ví Radovan Šabata, starosta Loun. Spolu s dalšími radními vzal v minulých dnech na vědomí hotovou studii, co by mohlo zařízení nabízet. „Bohužel město nevyužilo vhodných dotačních programů v letech 2007 až 2014, kdy se právě pro tyto účely daly získat evropské peníze. Nyní je asi bude těžší sehnat. Bez dotací to nepůjde," přemítá starosta. Modernizace by si totiž měla podle předběžných odhadů vyžádat 60 až 70 milionů korun.

Posouzení aktuálního stavu přineslo dobré zprávy - třeba konstatování dobré statiky - ale samozřejmě také zprávy horší. Je potřeba halu zateplit, ve vážném stavu je střecha, chybí rekuperace - systém vyměníků a dalšího využívání tepla.

Studie ukazuje vizi

Studie navrhuje řadu novinek. „A to bez ohledu na finance. Chtěli jsme vědět, jaké jsou všechny možnosti," upozorňuje radní města Pavel Janda s tím, že ne všechny myšlenky se musí realizovat.

Zásadní bude rozšíření celého objektu plavecké haly o zhruba šest metrů ve směru ke katastrálnímu úřadu. „V přízemí bude centrum odbavování návštěvníků s turnikety. Novinkou budou společné šatny s kabinkami na převlékání," nastínil starosta Loun Radovan Šabata. Studie zahrnuje také vybudování tobogánu, dalších vířivek, klidového relaxačního centra nebo zážitkového centra pro děti. „Místo současné posilovny by mohl vzniknout malý bazén pro plavání s batolaty, pokud by o něj byl mezi lidmi zájem," přidal další vizi starosta. Samotný hlavní bazén zůstane beze změny.

Městská plavecká hala by měla v budoucnu sloužit více k rekreaci občanů ze spádové oblasti, také například seniorům nebo sportovcům k rehabilitaci. „Rozhodně ale nebudujeme aquacentrum. Jen chceme přidat další možnosti vyžití," upozornil R. Šabata.