Cestujete z Podbořan či do nich autobusem? Pokud je vaše odpověď kladná, pořádně zbystřete. Následujících několik měsíců se totiž ve městě mění kvůli uzavírkám systém zastávek.

Problémy čekají i řidiče, doprava v centru Podbořan bude kvůli uzavřenému mostu dost složitá. „Z důvodu několika uzavírek kvůli rekonstrukci na silnici II/224 v úseku Kadaň – Podbořany dochází od 3. března k zavádění objížďkových jízdních řádů autobusových linek, a to po etapách v závislosti na probíhající stavební činnosti,“ upozorňuje Ústecký kraj, jenž komunikaci z Kadaně přes Podbořany až do Očihova již několik měsíců opravuje za celkem 632 milionů korun.

Opatrní musí být při uzávěrách řidiči, kteří budou staveništěm projíždět, nově ale musí být více ostražití i cestující, kteří využívají autobus. Velké změny totiž na cestující čekají v systému zastávek. V Podbořanech bude od 3. března do konce června zcela uzavřen kvůli opravě most přes Dolánecký potok téměř v centru města, na hlavním průtahu městem. Komplikace tak čekají nejen na osobní vozy, které se budou proplétat městem, ale i na autobusy. Jejich objížďky budou delší.  „Po dobu uzavírek budou linky z Podbořan směr Žatec vedeny přes Letov a linky směr Vysoké Třebušice přes Buškovice a Krásný Dvůr,“ říká se ve zprávě z kraje. 

U Penny ani kafilerie nečekejte

A jak tedy bude systém zastávek po dobu uzavírek vypadat?  „Nebude obsluhována velmi frekventovaná autobusová zastávka Žatecká (u Penny Marketu), ani zastávka Podbořany – kafilerie. Zásadní změna nastane u obsluhy zastávky na Masarykově náměstí. Linky přijíždějící od Kadaně do Podbořan nebudou na podbořanské náměstí vůbec zajíždět. Oproti tomu pro linky směr Žatec bude zastávka na náměstí mimořádně obousměrná. Pro cestující mířící do Kadaně pak bude dočasně zřízena obousměrná zastávka v Nádražní ulici u polikliniky,“ popsal změny Petr Mojžíš, krajský zastupitel, který se zabývá dopravou a žije v Podbořanech. 

Kromě uzavření mostu přes Dolánecký potok v centru Podbořan se chystají i další uzavírky na silnici Kadaň – Podbořany. Její oprava by kompletně měla skončit letos na podzim. „Uzavírka mezi Želinou a rozcestím nad Kadaňskou Jesení je plánována od 3. března do 11. března. Na tuto uzavírku bude navazovat uzavírka mezi Želinou a Roklí. Od 3. března do 31. srpna je plánována uzavírka v úseku Pětipsy – Račetice. Prosíme řidiče o zvýšenou pozornost,“ upozorňuje Ústecký kraj.

Oprava silnice II/224 z Kadaně přes Podbořany do Očihova začala na jaře 2011 a skončit má na konci září 2012. Dva roky trvající rekonstrukce přijde kraj na 632 milionů korun, část získal investor z evropských fondů.
Opraveno má být celkem devětadvacet kilometrů komunikace. V příštích letech má navázat také oprava úseku až do Petrohradu.