Ve městě je málo kulturního vyžití, nedá se tu na nic jít.

Tak zněla řada odpovědí v nedávné anketě Deníku v Podbořanech. Lidem vadí málo kultury v Podbořanech již dlouhodobě.

„V Podbořanech jsem spokojený. Chybí mi tu ale kulturní vyžití, nějaké hudební akce,“ říkal například patnáctiletý Matyáš Vinický. Nespokojenost s kulturním životem jde v Podbořanech napříč generacemi. „Chybí mi tu kulturní akce. Teď navíc nejde ani kino, byla to poslední dobrá kulturní věc,“ litoval dvaatřicetiletý Jiří Nečas. „Kultura by určitě potřebovala zlepšit,“ přidal se i devětapadesátiletý Miroslav Vachek.

Málo kultury trápí i vedení podbořanské radnice. Město je ale malé, lidí, kteří mají zájem o kulturní představení, není tolik, jako ve větších městech. „Potíž je i v tom, že lidé, když tu nějaké představení je, nepřijdou. Další otázkou jsou finance, agentury tu budou dělat kulturu, jen když se jim to vyplatí,“ upozornil Radek Reindl, starosta Podbořan. Nadějí pro lidi z Podbořan je znovuotevřený kulturní dům. Ten začala letos provozovat sama radnice, protože nenašla nikoho, kdo by se o něj staral a kulturu ve městě provozoval.

Chtějí zvát i ochotníky

„Kulturní život v Podbořanech chceme určitě zachovat, stejně jako kino. Možná sice trochu ubude filmových představení v kulturním domě, ale o to více bude divadla, a to i ochotnického,“ slíbil lidem z Podbořan starosta Radek Reindl. Jeho slova potvrdil i Daniel Koutecký, který má chod kulturního domu na starosti. Pod jeho vedením teď zařízení po několikaměsíční pauze znovu ožívá.

„První představení, které tu proběhlo, byl Michal Nesvadba. Toto dětské představení bylo vyprodáno. Chystáme samozřejmě i další divadla, nejblíže na květen. Mezitím tu budou vystupovat místní školy,“ řekl na dotaz Deníku.

Příznivci filmu si musí bohužel ještě počkat. „Zatím jednáme s distributory. Pokud vše půjde dobře, mohlo by se začít promítat někdy v květnu,“ upřesnil. Zajímá vás tato problematika? Chcete se zeptat i na jiné problémy města, jako je například doprava nebo pořádek ve městě? Přijďte dnes na podbořanské náměstí, při Dni s Deníkem vám dotazy zodpoví vedení radnice, navíc se budete moci také občerstvit a zahrát si různé soutěže. Připraven je také kulturní program. Ke

Dni s Deníkem v Podbořanech jsme pro vás připravili také video, kde uvidíte některé anketní odpovědi a také problémy města. Zhlédnout ho můžete ZDE