Bude to ohromná změna. Tanky, pochodující stovky vojáků, salutování. To je minulost kasáren v Podbořanech. Krásné nové domky, šťastné rodiny a normální ahoj nebo dobrý den. Budoucnost bývalého vojenského areálu.

Bývalá podbořanská kasárna na okraji města se rychle proměňují na zónu pro bydlení. Radnice tam chce směřovat rozvoj pětitisícového městečka. „Lidé chtějí volné parcely, zájem je hlavně o individuální stavebnictví, proto chceme připravit pozemky co nejrychleji. V kasárnách jsou velké možnosti rozvoje města,“ potvrzuje zájem o pozemky v Podbořanech tajemník tamní radnice Martin Gutzer.

Demolice stále pokračují

Demolice sice pořád ještě pokračují, aby bylo dostatek volného prostoru, už brzy se ale mají prodávat první volné parcely. Zastupitelé schválili rozparcelování první volné plochy, další mají následovat. „V první etapě, po prvních demolicích, vznikne šestadvacet nových stavebních pozemků. Další rychle přibudou. Odhadujeme, že by v kasárnách mohlo vyrůst kolem stovky nových domků,“ plánuje podbořanský starosta Radek Reindl.

Kdy přesně se začne prodávat, zatím starosta neví. Původně se mluvilo o termínu do konce roku 2010, v současné době je ale pravděpodobnější začátek příštího roku. „Prodej musí schválit zastupitelstvo a to se bude volit celé nové. V polovině října jsou volby. Ke konci roku se poprvé zastupitelstvo sejde a teprve pak může schválit záměr prodeje, první parcely zájemcům tak nejspíše budou prodány příští rok,“ vysvětlil malé zdržení starosta.

Cena? Neznámá, ale snad nijak vysoká. Podbořany jsou známé tím, že stavební parcely prodávají nejlevněji ze všech měst okresu Louny, vedení radnice tak podle vlastních vyjádření chce podporovat výstavbu ve městě. „Cenu určí až nové zastupitelstvo, ale věřím, že bude rozumná, že neopustíme naší vizi, podporovat stavitele,“ uvedl Reindl. Dosud město prodávalo pozemky za 250 korun za metr čtvereční. Vznikla nová zastavovací studie kasáren, městští poslanci v ní na svém posledním zasedání udělali jednu změnu. Nebude nové náměstí.

Bytové domy nikdo stavět nechtěl

„Místo navržených několika výškových budov a jakéhosi náměstí budou samostatné rodinné domky. O výstavbu bytových domů totiž zatím nikdo neprojevil zájem, lidé chtějí stavět samostatné domky. Pokud by ale někdo měl zájem stavět větší bytový dům, není problém několik parcel spojit a vyhovět,“ popsal Martin Gutzer.

Stavět chtějí také soukromí developeři. Šestnáct domků, z toho čtyři dvojdomky, chce v areálu stavět firma AR auto, která od města loni koupila pozemky za 1,3 milionu. Další řadové domky mají vzniknout přestavbou bývalých ubytoven u vjezdu do areálu. V Podbořanech zatím proběhly dvě etapy demolic v kasárnách, první stála deset milionů a radnice na ně dostala dotaci sedm milionů od státu, skončily v závěru minulého roku. Druhá etapa probíhá letos, z městské pokladny na ní půjde pět milionů, přes tři opět pošle stát.

Kasárny získalo město od armády v roce 2007 po dlouhých letech sporů o restituce.