Nově mohou radnice zvýšit poplatek za vývoz popelnic. Většina z nich toho využívá ke snížení ztrát za likvidaci odpadů. Lidé se tak musí připravit, že z peněženek zase vytáhnou o nějakou stokorunu navíc. V Podbořanech podraží roční poplatek za vývoz popelnic o sto čtyřicet korun.

„V roce 2013 bude poplatek za odvoz a likvidaci odpadů šest set čtyřicet korun," potvrdil Radek Reindl, starosta Podbořan. V letošním roce platili lidé v Podbořanech za odvoz odpadu 500 korun ročně. Za děti se platí výrazně méně.

Zákon umožňuje ještě větší navýšení

Podle nového zákona mohou radnice poplatek zvýšit až na tisíc korun ročně. Podbořanští městští poslanci nevyužili maximální možnosti, rozhodli se pro kompromis, chtějí tak snížit ztráty města. Nová vyhláška byla schválena bez problémů, nikdo neprotestoval.

„Dlouhodobě na odpadovém hospodářství proděláváme. Diskutovalo se i o tisícikoruně nebo osmi stovkách, tolik ale navyšovat poplatek nechceme, nepřišlo nám to vůči lidem fér, zdražení by bylo moc velké. Dohodli jsme se na kompromisu. Mírné zdražení by mělo velké ztráty města alespoň trochu snížit," přiblížil motivaci zastupitelů ke zdražení poplatku Reindl.

Podbořanská radnice ročně doplácí za vývoz odpadu zhruba jeden a půl milionu korun. Město tak platí celých třicet procent nákladů. Přitom ještě v roce radnice doplácela „jen" 600 tisíc, poplatek se pak ale dlouho nezvyšoval, naopak náklady rostly. A tak od roku 2008 do roku 2010 šlo z městské pokladny ročně na popelnice 1,5 milionu, loni to bylo 1,2 milionu. Také letos se očekává ztráta spíše k 1,5 milionu.

Radnice platí za vývoz mezi čtyřmi a pěti miliony ročně, od lidí a firem ale vybere jen něco přes tři miliony.