Konečně! Přechody pro chodce v Podbořanech už by měly být brzy uzavřenou kapitolou.

Po dvou letech tahanic, vyhrožování soudním sporem, osočování, kdo za neutěšený stav přechodů pro chodce může, se snad konečně zdá, že lidé v Podbořanech budou moci přestat nadávat.

„Už to byla pěkná ostuda. Snad jsou přechody definitivně vyřešené,“ doufá Pavla Mayerová. Dlouho museli totiž lidé v Podbořanech přihlížet, jak ostudně tamní hlavní tah městem a hlavně místa, kde lidé přecházejí přes silnici, vypadají.

Radnice a firma Silnice Group, která zpackanou rekonstrukci měla na starosti, teď hlásí dohodu. A co je hlavní, i při procházce městem už přechody vypadají výrazně lépe, než třeba před několika měsíci, kdy připomínaly desítky let netknutá a nikdy neopravovaná místa, přitom kompletní rekonstrukce řady přechodů ve městě probíhala na podzim 2008. „Stav přechodů pro chodce se po dalších úpravách opravdu zlepšil. Dohodli jsme se konečně s firmou na uznání reklamací a na rozsahu dalších úprav. Díky zlepšení situace můžeme říci, že přechody jsou ve vyhovujícím stavu, některé se ještě budou dodělávat,“ sdělil na dotaz Deníku starosta Podbořan Radek Reindl.

Nový nástřik snad vydrží

Společnost Silnice Group před nedávnem na některých „nepovedených“ přechodech znovu položila červený brzdící nástřik. Ten už by teď snad měl rozmary počasí vydržet a nesloupat se, měl by být opraven vcelku, jak požadovalo město. Radnice navíc u části přechodů nechala položit nový asfaltový koberec, silnice byla hodně rozbitá. Červený nástřik ale ještě chybí například u přechodu v ulici Revoluční. „Bude se tam ještě dělat kanalizační přípojka. Do silnice se ještě bude kopat, byl by tedy nesmysl tam teď nástřik dávat. U některých dalších přechodů se úpravy budou dělat ještě při opravě silnice Podbořany – Kadaň, která je v plánu na příští rok, pak už by to mělo být úplně v pořádku,“ přiblížil starosta ještě další opravy, které by konečně měly kauzu zpackaných přechodů v Podbořanech uzavřít.

Cesta k dohodě mezi městem a společností Silnice Group, která před dvěma lety vyhrála soutěž na rekonstrukci všech přechodů na hlavních tazích v Podbořanech, nebyla vůbec snadná. Podle radnice byla jednoznačně na vině firma, jen to nechtěla uznat. Radnice si nechala zpracovat i odborný posudek, který určil, že při pracích na přechodech nebyly dodrženy technologické postupy. Jinými slovy, bylo mokro a nástřik špatně k silnici přilnul. Město dokonce uvažovalo i o soudním sporu. Firma pak opravovala nástřik po částech, ten se ale ve svárech znovu odlupoval. Město trvalo na celkových opravách. Firma se nakonec, i když až po mnoha měsících, umoudřila. „Na můj vkus trvala dohoda s firmou příliš dlouho. Čekal bych, že se k problému, který byl způsoben z jejich strany, postaví přímo,“ lituje dlouhých průtahů starosta.

Silnice Group už nekomentuje

Redakce Deníku několikrát požádala o vyjádření k problému i zástupce společnosti Silnice Group, ti ale ani jednou neodpověděli. Svůj postoj nevysvětlila firma ani po zaslání mailových dotazů, které si její vedení vyžádalo.

Že se akce za čtyři miliony korun nepovedla, bylo zřejmé už několik týdnů po první rekonstrukci v roce 2008. Od té doby se spory táhnou. „Je to katastrofa, ostuda města. Špatně odvedená práce firem, nekvalitní. Drolilo se to. Není se ale čemu divit, vždyť to dělali za špatného počasí,“ říkal už na jaře 2009 Jan Ambra.

KOMENTÁŘ NA TOTO TÉMA ČTĚTE ZDE