Už dlouhá léta se v Podbořanech mluví o rekonstrukci tamního kulturního domu. O něco blíž k realizaci oprav mělo být po vypracování projektové dokumentace, jenže podbořanská radnice nyní zrušila výběrové řízení na zhotovitele projektů. Nabídky byly podle vedení města příliš drahé, zvažuje se další postup.

„Rozhodli jsme se výběrové řízení zrušit, zdá se nám, že nabídky na vypracování projektů byly příliš drahé. Myslíme si, že se dají pořídit za podstatně méně peněz," zdůvodnil starosta Podbořan Radek Reindl konec soutěže na projektovou dokumentaci k plánované rekonstrukci kulturního domu.

Vedení Podbořan teď zvažuje další kroky. Zatím není jasné, zda bude vypsána nová soutěž nebo zvolí radnice jiný postup. „Představujeme si výrazně levnější variantu, zvažujeme, jak budeme postupovat dál," pokračoval pro Deník Radek Reindl.

Zdržení při vypracování projektů na opravy by podle radnice nijak nemělo zdržet samotnou rekonstrukci. Realizace se totiž neplánovala na letošní rok. „Zrušení soutěže na projekty nijak nezdrží plány na rekonstrukci. Opravy nebudou probíhat letos, peníze na rekonstrukci nejsou zahrnuty v rozpočtu na rok 2014, na vyřešení projektové dokumentace je tak dost času," říká podbořanský starosta.

Kulturní dům na podbořanském centrálním náměstí je klasická stavba socialismu. Moderním požadavkům už nevyhovuje. Na šetření energií a praktičnost se tehdy moc nehledělo. Rekonstrukci tak potřebuje, kdy k ní dojde, se zatím neví. Opravy totiž nejsou úplně nezbytné, kulturní dům funguje, i když s vyššími náklady, i bez nich. A tak se oprava už několik let odkládá, zatím se na ní v rozpočtu nenašly peníze. Opravy určitě budou stát miliony korun, přesný rozpočet ještě není znám.

Oprava akutní není, ale…

„Úplně akutní ta oprava není, ale v dalších letech by určitě mělo k rekonstrukci dojít. Stále platí, že ji chceme udělat co nejdříve. Je potřeba kulturní dům a kino zateplit, vyměnit okna, zrekonstruovat přístavek. Rekonstrukci potřebuje kompletně celé kulturní centrum," přiznává starosta Podbořan Radek Reindl.

Na budoucí opravu kulturního domu už je vypracována grafická studie. „Nejde o žádné megalomanské zásahy, chceme, aby co nejlépe sloužil," pokračoval Reindl.

V souvislosti s rekonstrukcí kulturního domu se také v Podbořanech vždy mluví o stěhování knihovny do centra. „Myslím, že by to bylo dobré řešení. Knihovna, která je teď mimo, by se přestěhovala do centra města, do kulturního domu, mohla by rozšířit své služby, zmodernizovat se, pořádat další akce. Současné umístění a prostory nejsou ideální. Také pro Jonáše, mateřské centrum, které teď sídlí v kulturním domě, by to bylo lepší řešení, než je teď ve vrchním patře kina. V současné budově knihovny by děti měly větší klid a prostor, navíc je tam k dispozici oplocená zahrada, můžou se tam pořádat akce i venku," sdělil Radek Reindl.