Florbalisté musí dojíždět, ani pro tréninky ostatních nejsou současné malé tělocvičny v Podbořanech ideální. Pořádně si zaběhat ve více lidech při fotbálku, zahrát si na zimním halovém turnaji nebo třeba si zahrát tenis? Ne, nevejdete se…

Moderní hala se zázemím sportovcům ve městě chybí, přejí si její výstavbu. O jejím budování se mluví už dlouhá léta. Nyní to ale vypadá, že se jim jejich přání splní. Plán na výstavbu haly je totiž zase o krok blíž k realizaci, aktuálně radnice vybírá firmu, která by ji měla postavit, bude znovu žádat o dotace. Pokud město získá peníze, mohl by se nový sportovní stánek začít stavět v příštím roce. Využívat se má i ke kulturním akcím.

„V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele. Firma, která by měla halu postavit, bude vybrána na konci listopadu. Pak můžeme dál pokračovat v přípravách. Rádi bychom, aby se začalo stavět už příští rok," informoval Deník podbořanský místostarosta Karel Honzl.

Hala má stát na Tatranu

Hala by měla mít vnější rozměry přibližně 60 x 30 metrů, její součástí má být i menší hlediště. V Podbořanech mají připravený pozemek, moderní sportovní stánek má vyrůst v areálu Tatranu za současnou fotbalovou tribunou. Hotové jsou také projekty. Za 543 tisíc korun je připravila firma Enima Pro Praha. Nyní se tedy čeká na výběr společnosti, která ji postaví, a také na to nejdůležitější na peníze.

Kolik přesně bude nová hala stát se vedení města dozví až z právě probíhající soutěže, odhad nákladů je ale kolem 30 až 35 milionů korun. Je možné, že díky výběrovému řízení se cenu podaří snížit.

Psali jsme: Stavba haly se zatím odkládá, Podbořany si na ni ještě počkají

V Podbořanech chtěli původně začít s budování haly už letos ve druhé polovině roku. Dokončovat se měla v roce 2017, peníze na předfinancování a spoluúčast už mělo město dokonce připravené v rozpočtu, souhlasili zastupitelé. Jenže, dotace ze státní pokladny nakonec nedorazila, a tak se výstavba posunula. Vedení města i sportovci věří, že jen do příštího roku.

Také nyní chce radnice hlavní část financí sehnat ze státní pokladny. Pro město, jehož investiční rozpočet je ročně kolem 20 až 30 milionů, by financování haly z vlastních zdrojů bylo hodně náročné. Dotace by měla pokrýt velkou většinu nákladů. „Určitě znovu požádáme o dotaci, máme informace, že vhodný titul bude vypsaný. Doufáme, že uspějeme a začneme stavět už v roce 2017 a že hala bude sloužit občanům co nejdříve," věří Karel Honzl.

Když nebude dotace

A co se stane, pokud aktuálně dotaci Podbořany opět nedostanou? Možnosti jsou dvě. Zaplatit stavbu z městských peněz, nebo další vyčkávání na státní finance. „Záleželo by na rozhodnutí zastupitelů. Pokud by cena za halu nebyla příliš vysoká, mohli bychom zvážit i financování městem. Ale to by museli rozhodnout právě zastupitelé, museli by uvolnit více peněz. Další variantou by asi bylo výstavbu znovu odložit a čekat na jiné vhodné dotační tituly. Zatím ale toto rozhodování není aktuální, nyní se soustředíme na získání dotace, snad budeme úspěšní," pokračoval podbořanský místostarosta.

O vybudování sportovní haly se v Podbořanech diskutuje dlouhá léta, už snad patnáct let. První vážné plány se objevily již v roce 2007. Před téměř deseti lety se ale náklady odhadovaly na 120 milionů, tolik si podbořanský rozpočet nemohl dovolit. Loni radnice projekty přehodnotila a přišla s výrazně levnější variantou. Hala nemá být tak „velkolepá", sloužit má ale údajně stejně.

Původně se počítalo s tím, že tribuna fotbalistů bude součástí haly, což výstavbu také výrazně prodražovalo, nyní jsou projekty už jiné. Nový sportovní stánek má vyrůst v areálu Tatranu o kousek jinde. Také modernější lehké konstrukce jsou levnější, což přineslo podle radnice další úspory.

Někteří oponenti současného vedení radnice tvrdí, že mohla stát už dříve. Například zastupitel Lumír Šopf to říkal několikrát na jednáních zastupitelů, peníze se prý měly najít či projekty upravit. Vedení Podbořan mu ale oponuje, že dřívější projekt byl příliš drahý, tolik peněz prý město nemělo a bylo také potřeba investovat do jiných věcí, například do regenerací sídlišť a školních budov.

Sportovci halu chtějí

Halu si sportovci v Podbořanech přejí už dlouho. Volají po její výstavbě. „Bylo by to dobré. Halu bych určitě přivítal, pro sportovce bude dobrá," řekl už před časem Deníku Pavel Beran z Podbořan. I řada dalších lidí stavbu podporují. Využívat by ji prý mohly i školy.

V Podbořanech se ale ozývají také kritici výstavby. Nelíbí se jim finanční náročnost samotné stavby, ale ani pozdější provozní náklady. U sportovních hal bývají všeobecně vysoké. Upozorňují, že v menším městě může být hala nevytížená, radnice by pak musela provoz výrazně dotovat, jako se děje i v některých okolních městech. Kritici tvrdí, že peníze „se dají využít jinde".

Na provozu sportovního stánku v dalších letech se radnice bude muset velmi pravděpodobně zčásti finančně podílet. Pronájem hal většinou nestačí pokrýt všechny náklady. Jsou ale naopak i sídla, kde si na sebe sportovní stánky „vydělají" nebo alespoň pokryjí velkou část nákladů. Bude záležet na tom, jak se v budoucnosti halu v Podbořanech podaří „vytížit".

Prostor by měl sloužit i kultuře

Podle vedení města se ale prý aktuálně našlo finančně přijatelné řešení. Radnice argumentuje také tím, že sportovci a většina lidí z Podbořan si halu údajně přeje. „Sportovci o výstavbu haly žádají dlouhodobě, chybí tady. Nemají pořádně kde trénovat a hrát. Ve městě žádná hala ani tělocvična, která by splňovala současné nároky sportovců, není. Navíc nebude jen pro sportovce, budou ji moci využívat i školy, mohou se tam pořádat také různé kulturní akce," zdůvodnil podbořanský starosta Radek Reindl, proč město o vybudování haly usiluje.