Obyvatelé Podbořan si často stěžují na řidiče, kteří špatně parkují, na majitele psů, kteří neuklízejí výkaly po svých miláčcích či na rychlou jízdu řidičů přes město. Všechny tyto přestupky by v budoucnu měli řešit strážníci, o jejichž zřízení nyní podbořanská radnice uvažuje.

Velkým nešvarem v centru města je nepovolené parkování. „Den co den nedodržují bezohlední řidiči příkazové a zákazové značky. Žluté značení podél chodníků jakoby neexistovalo. Například na náměstí a u výjezdu na Vroutek je to pořád. Cyklisté pak kličkují mezi lidmi na chodnících, je to džungle,“ je rozloben například František Štěpánek, který dlouhá léta v Podbořanech žije.

Dalším palčivým problémem, který tíží lidi z Podbořan, jsou psí výkaly. „Jsou doslova všude. Nemám nic proti pejskům, ale jejich chovatelé by exkrementy neměli nechávat na ulici,“ tvrdí Kamila Zrůstová. Vedení radnice by přestupky místního charakteru chtělo omezit právě zřízením městské policie.

„Zatím jsou to jen úvahy. Dva strážníci by mohli hlídat parkování, psí výkaly, kontrolovat problémová místa či měřit rychlost vozidel ve městě zapůjčeným radarem. Jejich pracovní doba by byla různá, aby ti, co budou chtít něco spáchat, nemohli počkat, až strážníci z města zmizí,“ řekl Deníku podbořanský starosta Radek Reindl s tím, že zřízení strážníků přijde město přibližně na dva až dva a půl milionu korun.

Policie ČR by zřízení strážníků uvítala, její velitel si ale myslí, že dva lidé budou málo. „Samozřejmě bychom to uvítali. Čím více policistů bude ve městě tím lépe, ale se dvěma lidmi? To určitě nestačí. Vím sice, že je to otázka peněz, ale aby byl sbor funkční, je potřeba minimálně šesti až sedmi lidí,“ myslí si Osvald Pöschl, velitel obvodního oddělení Policie ČR v Podbořanech.

Vedení města nechce vytvářet velkou městskou policii. Ví, že by to bylo na úkor investic do rozvoje města. „Víme, že je to málo, ale na větší nemáme peníze. Pokud bychom vytvořili větší městskou policii, která by stála například šest milionů, nemohli bychom zase opravit třeba nějakou ulici. A to nechceme,“ oponoval starosta.

Strážníci v Podbořanech by neměli suplovat práci Policie ČR. „Pokud budou, chceme, aby se zabývali opravdu pouze drobnými přestupky místního charakteru. Ostatní by zůstalo v kompetenci Policie ČR,“ dodal Radek Reindl. O možnosti zřízení strážníků v Podbořanech bude teprve rozhodovat rada města a poté i zastupitelstvo.