Od ledna příštího roku začne v Lounech opět fungovat pohotovost pro dospělé, která několik let chyběla. Budou ji zajišťovat lékaři lounské nemocnice sv. Alžběty. K dispozici bude o víkendu a svátcích od 8 do 13 hodin. Víkendová pohotovostní péče vyjde radnici na 400 tisíc korun. Vedení města by chtělo, aby Krajský úřad Ústeckého kraje zařadil pohotovost do svého zdravotního plánu.

„Odeslali jsme dopis na krajský úřad. Pokud by krajský úřad na lounskou pohotovost nepřispíval, jsme připraveni provoz víkendové pohotovostní péče pro dospělé zařadit do svého rozpočtu. Lounská nemocnice nám předložila kalkulaci na rok 2008 ve výši 409 tisíc korun,“ informovala Renáta Čapková, tajemnice Městského úřadu v Lounech.

Problém s pohotovostí řešila radnice asi dva roky, kdy praktičtí lékaři odmítali pohotovostní péči za daných podmínek sloužit. Nakonec se podařilo zástupcům města najít společnou řeč s nemocnicí sv. Alžběty, která je ochotna pohotovostní péči zajistit po technické i personální stránce. Podle radnice bude tato varianta levnější, než kdyby pohotovost sloužili praktičtí lékaři, jak je to běžné. „Při jednání s praktickými lékaři jsme se k přesným číslům nedostali, jelikož nám bylo jasné, že lékařů se nesejde dostatek, tak aby se mohli střídat ve službách. Ale i přesto jsem si jista, že kdyby pohotovost provozovali praktici, bylo by to daleko dražší,“ dodala R.Čapková.

Pohotovost obnoví v lednu

Zlom: pohotovost v Lounech bude snad už zajištěna