Prodejci České podnikatelské pojišťovny uvádějí, že jim ředitel nemocnice Zdeněk Bergl neumožnil vstup do porodnice, kde chtěli nabízet uzavření pojistek rodičům čerstvě narozených miminek. Konkurenční Česká pojišťovna naopak má do porodnice volný vstup, což ČPP považuje za neetické. „Jednali jsme s ředitelem v jeho kanceláři. Chtěli jsme v porodnici pravidelně kontaktovat matky a nabízet jim pojištění pro jejich děti. Ředitel nás ale odmítl se zdůvodněním, že nemocnice má na tuto činnnost dohodu s jinou pojišťovnou,“ řekla Šárka Šilhánová, obchodnice ČPP.

„Postup ředitele žatecké nemocnice je z našeho hlediska v rozporu s obecnými pravidly a ustanoveními zákona na ochranu hospodářské soutěže. Případná smlouva o výhradním prodeji pojištění brání rozvoji zdravého konkurenčního prostředí,“ uvedla na dotaz Deníku Renata Svobodová z ústředí ČPP v Praze.

Smlouva s Českou pojišťovnou

Ředitel Nemocnice Žatec MUDr. Zdeněk Bergl odmítnutí prodejců ČPP připouští. Uvedl však, že smlouvu s Českou pojišťovnou neuzavřel on, ale minulé vedení nemocnice, a že prodejce z ČPP obratem pozval k další schůzce na první pololetí tohoto roku, kdy zmíněná smlouva vyprší, sdělil na dotaz našeho deníku.

„Zástupce ČPP jsem informoval, že je sepsána smlouva s jinou pojišťovnou, která dosud trvá. Žádal jsem je, aby nás kontaktovali v prvním pololetí, až smlouva vyprší. Prodejkyně s tímto mým návrhem souhlasila, proto mě překvapuje, že si teď stěžuje,“ uvedl ředitel Nemocnice Žatec Zdeněk Bergl. Jak dodal, systém kontaktů mezi matkami a agenty pojišťoven v budově porodnice se bude přehodnocovat. „Rozhodnutí o dalším setrvání pracovníků pojišťoven na gynekologicko–porodnickém oddělení ponechám na vedení těchto oddělení. Primáři nejlépe vědí a zhodnotí, zda prodejci pojištění rodičky příliš neobtěžují a nenarušují jejich odpočinek a zotavení po porodu,“ uvedl na dotaz Deníku ředitel nemocnice. „Sám mám z těchto návštěv trochu smíšené pocity, ale na druhou stranu musím říci, že pracovníci současné pojišťovny se chovají k matkám v porodnici citlivě a slušně,“ dodal.

Před vypršením platnosti smlouvy se ředitel sejde s vedoucími pracovníky gynekologie a porodnice a tam bude rozhodnuto, zda je žádoucí další pohyb prodejců z pojišťoven v porodnici, dodal ředitel.

Praxe v severočeských nemocnicích je v této otázce různá, záleží na vedení nemocnic. V některých městech pouštějí pracovníky pojišťoven do porodnic až přímo k matkám, jinde to naopak nepovolují s tím, že rodička potřebuje klid a ať si pojišťovna osloví rodiče s nabídkou pojištění až doma, poté, co se matka s dítětem vrátí z porodnice. Minulý rok se v žatecké porodnici narodilo více než šest set dětí.