Dvanáct vzrostlých topolů bylo vykáceno na levém břehu Ohře nedaleko jezu v Žatci. Jde o místo plné zeleně a přírodních zákoutí, kam chodí lidé na procházky, sportovat, odpočívat, venčit psy, jezdit s kočárky. Topoly byly součástí dlouhého stromořadí na břehu a vykácená díra mezi nimi vypadá nyní dost nepřirozeně.

Představitelé města v minulých letech opakovaně prohlašovali, že levý břeh Ohře má být odpočinkovou zónou pro obyvatele, do níž bude město ještě dál investovat a zeleň a další prvky se budou ještě rozvíjet. Odbor životního prostředí radnice však nyní i přesto tvrdí, že s pokácenými topoly bylo vše v pořádku a celá věc proběhla v souladu s pravidly.

„O pokácení požádali majitelé sousedního pozemku směrem dál od řeky. Uváděli, že z topolů padají větve a poškozují jejich majetek. Suché silné větve jim padaly na plot a zahradu. Záležitost jsem si šla prohlédnout přímo na místo a po místním šetření jsem doporučila odstranění stromů,“ řekla na dotaz našeho Deníku Kateřina Podaná z odboru životního prostředí Městského úřadu Žatec.

Vlastníci pozemku s domkem se pak obrátili na technické služby a ty stromy pokácely.

„Stromy jsme pokáceli na přelomu listopadu a prosince, tedy v době tzv. vegetačního klidu,“ uvedl na dotaz Deníku František Daňhel, ředitel Technických služeb města Žatce. Podle Kateřiny Podané byly uvedené stromy staré a poškozené. „Šlo o hybridní topoly kanadské a zdravotní stav téměř všech stromů byl špatný. Dřeviny byly proschlé, staré a za hranicí mýtného věku, to mohu zodpovědně prohlásit,“ uvedla.

Na vykácení stromů si podle ní nikdo z občanů oficiálně na radnici nestěžoval. „O záležitost se zajímali jen někteří místní novináři,“ dodala.

Podle jejího názoru by nemuselo zůstat jen u proběhlého kácení, lokalita celého levého břehu Ohře pod jezem by se mohla řešit jako celek. „Osobně bych navrhovala, aby byla dořešena i skupina zbylých dřevin. Všechny topoly v místě jsou už staré, poškozené větry a mrazy. Na místě by mohla být vysázena vhodná skladba jiných dřevin tak, aby byl svah zpevněn kořenovým systémem dřevin a aby pokácené stromy byly nahrazeny. V současné chvíli je však neekonomické a neúčelné vysazovat mladé dřeviny do místa, kde bude výhledově docházet ke kácení dalších poškozených stromů. Při kácení by mohlo dojít k poškození nové výsadby,“ uvedla Kateřina Podaná.