V minulých dnech se policisté vydali do zahradních a rekreačních lokalit na Podbořansku a Postoloprtsku zkontrolovat, zda majitelé mají správně zazimované chaty a chalupy. Jelikož právě tato roční doba nahrává zlodějům, kteří využívají, že příbytky jsou nyní již neobydlené a kradou co se dá, zaměřili se policisté v současné době hlavně na prevenci, aby riziko této kriminality eliminovali.

Výjezdy do chatařských oblastí však neprovádějí jen plánovaně, ale také v rámci služby i namátkově, kdy rekreační lokality kontrolují často i v nočních hodinách nebo o víkendech. Na některé obchůzky se vydávají společně se služebními psovody a jejich psy.

Bohužel i přesto tato kriminalita zatěžuje statistiky trestné činnosti dost vysokým nápadem. V loňském roce šetřili policisté lounského okresu celkem 55 případů, zatímco v roce 2011 jich bylo 44, tedy o jedenáct méně. Letos, od začátku roku do konce září, přibylo do statistik 36 skutků.

Zloději nejvíc kradou různé elektrické a motorové nářadí, elektrické kabely, sekačky, křovinořezy, motorové pily, ale také sportovní potřeby, hlavně jízdní kola, nebo nábytek či oblečení.

V rámci prováděných preventivních akcí upozorňují policisté prostřednictvím informativního letáčku majitele rekreačních obydlí na možnosti správného zabezpečení jejich příbytku před zloději.

Infoblok

Jaromíra Střelcová
policejní mluvčí