Policie ČR pravděpodobně ke konci roku zruší své obvodní oddělení v Košticích na Lounsku.

Policisté z obce zřejmě úplně odejdou, nebude tam ani původně zvažovaná služebna. Ta naopak nově vznikne v Peruci. Policisté se tak do Peruce vrátí po 11 letech, obvodní oddělení tam bylo zrušeno v roce 1999.

Deníku to sdělila Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí s tím, že k těmto změnám pravděpodobně dojde počátkem příštího roku. Důvodem je úspora nákladů.

Původně se uvažovalo, že se koštické obvodní oddělení změní na služebnu – policisté by tam místo stálé služby byli jen pár hodin v týdnu. Pravděpodobně ale služebna v Košticích nebude, nově ale vznikne v Peruci. Vedení tohoto městečka policii za výhodných podmínek nabídlo místnost v budově obecního úřadu, kde by služebna měla vzniknout. „Máme z toho samozřejmě radost. O návrat policistů do Peruce jsme usilovali už delší dobu. Je to potřeba,“ sdělil Deníku Antonín Lanc, starosta Peruce. Od příchodu policistů do městečka si slibuje hlavně zmírnění problémů s vandalismem a drobnými krádežemi.

Obvodní oddělení v Peruci bylo zrušeno v květnu 1999. Tehdy z ekonomických důvodů skončila i oddělení v Lubenci, Měcholupech a Hřivicích. Dojde–li k zániku „obvodu“ i v Košticích, v okrese Louny jich zůstane jen pět – v Žatci, Lounech, Postoloprtech, Podbořanech a Kryrech.

„Výhledově se předpokládá, že vzhledem k úsporným opatřením by se lounské obvodní oddělení, které nyní sídlí v ulici Osvoboditelů, přesunulo do hlavní budovy v ulici Cukrovarská zahrada u zimního stadionu. O tom, kdy k tomu dojde, zatím rozhodnuto nebylo, hovoří se o pololetí příštího roku,“ sdělila J. Střelcová.