Severočeská policie začne na silnicích Ústeckého kraje s avízovanou akcí s názvem Řídím – piji nealko pivo.

V rámci ní budou dopravní hlídky společně se zástupci pivovarů odměňovat řidiče, kteří nenadýchají žádný alkohol, nealkoholickým pivem. „Projekt bude v Ústeckém kraji zahájen 22. srpna,“ oznámila policejní preventistka Jana Matonohová.

Hodní policisté

S nápadem odměňovat vzorné řidiče přišel Český svaz pivovarů a sladoven, který společně s policií podepsal na konci července memorandum, ve kterém se obě strany zavázaly ke společnému boji proti alkoholu za volantem. „Doba je plná agrese, myslíme si, že je třeba dělat pozitivní věci,“ řekl Jiří Veselý z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Podle náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka je akce pro policii možnost, jak ukázat vlídnou tvář a odměnit řidiče, kteří dodržují zákon.Do projektu se zapojilo 15 pivovarů. Během akce by mělo být v celém Česku rozdáno asi 17 000 plechovek nealko piva.

Alkohol a nehody

Podle aktuálních statistiky se v Ústeckém kraji stalo od ledna do července 227 nehod, při kterých byli řidiči pod vlivem alkoholu. Ve 113 případech nadýchali více jak 1,5 promile. Při takovém množství alkoholu v krvi je přitom riziko nehody vyšší až 128 krát.

Motorista s více než 1,2 promile alkoholu má podle serveru alkoholik.cz tendenci nepřiměřeně riskovat, značně zhoršenou schopnost odhadu vzdálenosti a soustředění, hůře reaguje a špatně se orientuje. I velmi zkušený řidič se v tomto stavu může dopustit hrubých chyb, jako je například sešlápnutí plynu místo brzdy.

Monika Procházková,
 ČTK