Málo jídla, postelí pro odpočinek mezi službami, zima. Policisté hlídající uprchlíky v nově otevřeném detenčním zařízení v bývalé věznici v Drahonicích na Podbořansku si stěžují na nevyhovující podmínky. Vedení ministerstva vnitra problémy přiznává a slibuje rychlou nápravu.

Policisté kritizují stravování, není prý dostatečně zajištěno. „Jídlo nebylo zajištěno. V obci není obchod ani jiná možnost stravování. Bylo nám vyhověno, že jeden z nás v roli nákupčího mohl odjet do jiné obce nakoupit a stravu jsme si přivezli," popisuje situaci v Drahonicích ve vyjádření, které zveřejnila na svých stránkách Unie bezpečnostních složek, jeden z policistů střežících bývalou věznici.

Špatný odpočinek, po něm zase hodiny venku

Dalším problémem je také místo pro odpočinek. Ubytováni jsou policisté ve zvláštním křídle. Stěžují si ale na nepříjemnou zimu. Policisté prý neměli také dostatek postelí pro odpočinek v přestávkách mezi službami. „V budově jsme při záloze neměli kde důstojně odpočívat. Na počet dvacet policistů nám přichystali pouze šest postelí pro odpočinek. Polovina střídajících policistů musela využít židle, ze kterých si udělala postel, jako nutné zázemí na krátký spánek," tvrdí policista ve zveřejněném příspěvku.

Muži po špatném odpočinku hlídkují hodiny venku. „Ve tři hodiny ráno mě ze spánku na židlích, přestože jsem byl oblečen, vzbudil chlad. Stejně tak mé kolegy. Takto unavení a vyčerpaní jsme šli do chladného počasí, když k ránu již začínalo mrznout," pokračuje v kritice.

Otevíralo se ve spěchu

Policisté si stěžují anonymně, nechtějí vystupovat jmenovitě. Vedení Unie bezpečnostních složek (jedna z odborových organizací, která sdružuje část policistů, hasičů nebo členů vězeňské služby - pozn. red.), která jejich kritiku na svých internetových stránkách zveřejnila, ale jméno policisty, jenž si stěžuje, zná. A přidávají se k němu, právě na stránkách unie, další. Podle některých policistů mohly problémy vzniknout díky rychlému otevření zařízení v Drahonicích u Lubence letos v říjnu. Pospíchalo se při zařizování ubytování pro migranty, odstraňovaly se drobné závady, zázemí pro policisty se ještě tolik neřešilo.

Že situace v Drahonicích nebyla a není úplně v pořádku, to přiznal také ministr vnitra Milan Chovanec. A slíbil rychlou nápravu. „My v současné době zlepšujeme podmínky pro výkon služby, protože policisté tam opravdu fungovali v podmínkách, které neodpovídaly 21. století," řekl České televizi.

V Drahonicích se o ostrahu objektů stará zhruba devadesát policistů, v jedné směně jich slouží mezi dvaceti a třiceti. V zařízení pracuje dalších šedesát civilních zaměstnanců, kteří se starají o uprchlíky. Pomáhá také bezpečnostní agentura, navíc od listopadu by měla s hlídáním migrantů pomáhat také Vězeňská služba ČR.

Detenční zařízení pro uprchlíky začalo v bývalé věznici v Drahonicích u Lubence fungovat 12. října. Kapacita je dvě stě čtyřicet mužů, nyní jich je tam kolem stovky.