Před ZŠ J. A. Komenského v Lounech se má už příští rok vrátit pomník Tomáše Garrigua Masaryka, prvního prezidenta Československé republiky. Po mnoha letech se úvahy a myšlenky na navrácení sochy mění ve skutečnost.

Městská rada v minulých dnech schválila zařazení obnovy pomníku do investičního rozpočtu pro rok 2017. „Bude potřeba zajistit kvalifikovaný odhad nákladů a také dořešit podobu sochy. Zda půjde o zmenšeninu původní postavy nebo něco jiného," uvedl Pavel Janda, lounský radní.

O původní soše se neví

Co se stalo s původní sochou na podstavci, která shlížela na ruch ulice před tehdejší dívčí školou, se s jistotou neví. „Měřila 3,3 metru na dvoumetrovém podstavci. Nyní se pro obnovení hovoří o soše vysoké 2,3 metru, rovněž na nějakém podstavci," prozradil možné první podrobnosti P. Janda.

Aktuálně se také počítá s tím, že na projektu by měly Louny spolupracovat se Střední průmyslovou školou kamenickou a sochařskou v Hořicích. Z usnesení rady vyplývá, že škola by měla vytvořit kamenný podstavec a model pomníku. „Bylo by pěkné moci dílo odhalit v roce 2018, kdy si budeme připomínat sto let od nástupu Masaryka do funkce," uvedl již dříve starosta Radovan Šabata.