Z bronzu a kamene má být nový pomník T. G. Masaryka v Lounech. Socha prvního prezidenta Československé republiky kdysi stávala před tehdejší dívčí školou, dnešní ZŠ J. A. Komenského. Po letech váhání by se tam měla vrátit v nejbližší budoucnosti.

Socha T. G. Masaryka, která stávala před dívčí školou, dnešní ZŠ J. A. Komenského v Lounech. Zdroj: reprofoto MÚ LounyO záležitosti mají v pondělí 12. září jednat zastupitelé. Budou hlasovat o výjimce z pravidel městské rady o zadávání veřejných zakázek. To znamená, že se výroba v případě schválení bude zadávat přímo, bez výběrového řízení. V plánu je spolupráce se Střední průmyslovou školou kamenickou a sochařskou v Hořicích. „K realizaci by snad mohlo dojít v příštím roce," řekl Jan Čermák, lounský místostarosta.

Škola by měla vytvořit kamenný podstavec a model pomníku. Samotná postava má být odlita z bronzu. Počítá se s celkovými náklady 971 tisíc korun.

Jakou podobu bude „Prezident osvoboditel" přesně mít, ještě není definitivně rozhodnuto. I o tom mají zastupitelé diskutovat na své nejbližší schůzi. Předlohou by mohla být původní socha od akademického sochaře Otakara Švece. Ta Louny zdobila od roku 1930, po deseti letech, na začátku okupace, ale byla odstraněna a pravděpodobně zničena. Stejný autor stojí kromě dalšího za plastikami postav na budově spořitelny na lounském Mírovém náměstí, pracoval také na monumentu k poctě Stalina v Praze na Letné.

Socha Masaryka už v Lounech byla

Nové dílo by mělo být o něco menší než to první. „Původní socha měřila 3,3 metru na dvoumetrovém podstavci. Nyní se pro obnovení hovoří o soše vysoké 2,3 metru, rovněž na nějakém podstavci," uvedl již dříve radní Pavel Janda.