Postoloprtští radní na lednovém jednání projednávali dopis od Otokara Löbla, jež za nadační spolek z Frankfurtu nad Mohanem navrhl výstavbu pomníku, který by připomínal památku zmasakrovaných německých obyvatel po skončení světové války. Je to již po několikáté, kdy se s žádostí na radnici obrátili.

V samotném pomníku problém zjevně není, dohodnout se je třeba především na textu, který by deska obsahovala, a který by byl pro obě strany přijatelný. Zatímco žadatelé by si přáli připomenutí právě vražd Němců, postoloprtská radnice i část veřejnosti tomu nakloněna není. I to je důvod, proč byla žádost již několikrát zamítnuta. Tentokrát je ale naděje na řešení velká. „Na konci února jsme si domluvili schůzku, kde bychom měli podrobnosti konkrétně probrat,“ řekl starosta Postoloprt Miroslav Hylák.

Místo pomníku poválečným obětem by postoloprtská radnice mnohem raději viděla spíše něco neutrálnějšího. „Chceme se k tomu konečně nějak postavit, ale ty události jsou stále hodně citlivé. Raději bychom pomník věnovali všem obětem, předválečným, válečným i poválečným,“ vysvětlil M. Hylák.

Jak vyznívá z dopisu O. Löbla, jde především o smíření. „Politika tlusté čáry prostě nefunguje nikdy. Naše motto je Pravdou ke smíření. Nehodláme přepisovat nebo vytrhávat poválečné události z kontextu,“ napsal. Pietní místo by mohlo vzniknout v prostoru naproti postoloprtskému hřbitovu. Na výstavbě by se patrně podílely jak Postoloprty, tak spolek z Frankfurtu.