Boj o zachování porodnice a dětského oddělení v Žatci se přiostřuje. Pojišťovny chtějí, aby od příštího roku zůstala v provozu jen jedna ze tří nemocnic z regionu Žatec - Slaný - Rakovník.

S informací, že by se mělo rozhodovat mezi trojicí uvedených nemocnic, přišel na jednání žateckých zastupitelů ředitel Nemocnice Žatec Čestmír Novák. „Podle posledních informací z pojišťoven se má rozhodovat mezi Slaným, Rakovníkem a Žatcem. Naše nemocnice by měla mít mezi těmito porodnicemi nejsilnější argumenty pro zachování,“ uvedl.

Ani porodnice v Rakovníku, ani ve Slaném totiž údajně nesplnily roční limit stanovený pojišťovnami pro zachování. „Ani jedna nenaplnila kvótu pět set porodů za rok. Žatec tuto podmínku splňuje,“ vysvětluje Novák. Sluší se ovšem dodat, že opravdu hodně těsně - loni se v Žatci narodilo 501 dětí.

Z hlediska počtu lůžek jsou oddělení v Rakovníku i ve Slaném větší, ale víc dětí se rodí v Žatci. Pro Žatec hovoří i větší spádovost. Zatímco žatecká nemocnice je určená pro region 86 tisíc lidí, rakovnické zařízení pro 65 tisíc, navíc je v blízkosti Kladno. Také ke Slanému je blízko z Kladna. Okres Louny je poměrně rozlehlý, z některých míst je to do jiných nemocnic daleko.

Dieta pro nemocnice

Během letošního roku chtějí pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví v rámci šetření, „zeštíhlit“ české nemocnice, nejen porodnice. Deset tisíc lůžek má v celé ČR zmizet. Problém se týká i žatecké nemocnice. Vážně je ohroženo dětské oddělení a gynekologie s porodnicí. „Pevně věříme, že se nám podaří nasmlouvat současný rozsah péče, tedy čtyři oddělení. Je to pro zachování nemocnice v Žatci klíčové. Splňujeme všechny podmínky pojišťoven, jsme personálně zajištěni, není důvod cokoli rušit,“ řekl Novák.

Žatecká porodnice a pediatrie jsou jedinými v okrese Louny. Pokud by byly zrušeny, bylo by Žatecko a Lounsko jediným regionem z okresů v Ústeckém kraji, kde by porodnice a dětské oddělení vůbec nebyly. „Oddělení jsou odborně akreditována. Hospodaření nemocnice je vyrovnané a poskytovaná zdravotní péče je oproti jiným nemocnicím levnější. Pacientů, zejména dětských, je tolik, že je občas nemáme ani kam dávat. Porodnice vykazuje přes pět set porodů za rok, péče je tam velmi kvalitní. Důvody pro zrušení oddělení skutečně žádné neexistují,” tvrdí Novák.

Lidé mohou vyjádřit svou podporu porodnici

O osudu dvou oddělení, a tím i celé nemocnice, se má rozhodnout během letošního roku. Regionální politici už začali hledat podporu pro žatecké zdravotnické zařízení. Za žateckou nemocnici se staví také okolní města a obce a vyjadřují podporu.

Lidé ze Žatce i okolí podepisují od prosince i dokument, který má pomoci zachovat zdravotní péči v Žatci. Podpis připojilo už téměř deset tisíc lidí.

„Lidé se budou moci pod dokument na radnici či v nemocnici, podepsat ještě do konce února. Petice bude jedním z našich argumentů v jednání s ministerstvem zdravotnictví, pojišťovnami i krajem o zachování obou oddělení,“ řekl Jan Novotný, místostarosta Žatce.