Bezmála tři roky už zastupují okres Louny v poslaneckých lavicích Marie Benešová (ČSSD) a Michal Kučera (TOP 09). Rok a několik měsíců mají před sebou. Deník se zaměřil na čísla, která prozrazují, jak jsou aktivní. Na kolika hlasováních chyběli? Kolik návrhů zákonů předložili? Interpelují? Diskutují?

Marie Benešová byla do Parlamentu ČR nominována lounskou ČSSD. V říjnu roku 2013 bývalá nejvyšší státní zástupkyně a ministryně spravedlnosti uspěla. Od té doby poslankyně hlasovala v 4 708 případech, byla přítomna na téměř 91 procentech hlasování. To je jedno z nejvyšších čísel mezi všemi poslanci.

Psali jsme: Ministryně Marie Benešová bude kandidovat za lounskou ČSSD

To účast Michala Kučery na hlasováních je o něco nižší. Místopředseda klubu TOP 09, člen důležitého hospodářského výboru a výboru pro životní prostředí byl u 4074 hlasování, což je zhruba 79 procent.

Návrhů hodně, prošlo jich málo

Lounský radní, jenž dříve působil také jako manažer elektrotechnické firmy, je ale naopak aktivnější v předkládání návrhů zákonů, diskuzích a interpelacích.

Lounský radní Michal KučeraZdroj: archiv DeníkuKučera předložil s kolegy 22 návrhů zákonů, úspěšnost prosazení je ale nízká, zatím se mu to podařilo jen v pěti případech. Nízká úspěšnost je ale způsobena hlavně tím, že Kučera je s TOP 09 v opozici. Politik z Loun, který se do Sněmovny dostal jako jediný z TOP 09 z Ústeckého kraje, za téměř tři roky podal také 11 pozměňujících návrhů.

Projednáno bylo také 28 jeho interpelací na ministry. Aktivní je hlavně v tématech spjatých s životním prostředí a dopravou, několikrát se například ptal a jednal o dostavbě dálnice D7 z regionu na Prahu. Zaměřuje se také na ekonomická témata.

Připomeňte si: Okres Louny má dva poslance!

Benešová, zkušená politička, je místopředsedkyní vlivného ústavně právního výboru. Předložila za tři roky patnáct návrhů zákonů, většinou šlo logicky ale hlavně o vládní návrhy. Její úspěšnost, vzhledem k tomu, že ČSSD je ve vládě, je velmi vysoká. Nepodala žádný pozměňující návrh, interpelovala jen jednou.

Kučera je v poslaneckých lavicích aktivnější i v debatách, více před poslanci vystupuje. Benešová se nejvíce „ukazuje" v tématech kriminality, soudnictví a podobně. V těchto tématech je jí přisuzován poměrně velký vliv.