Městu Postoloprty a jeho organizacím se v minulosti podařilo ušetřit statisíce korun za odběr elektrické energie díky tzv. elektronické aukci. V současné době již probíhá obdobné řízení i pro dodavatele plynu. Město nyní nabídlo tuto stejnou možnost také svým obyvatelům. Ale ti neprojevili velký zájem do stanoveného termínu se jich přihlásilo jen devatenáct.

„Chcete i vy snížit své náklady na zemní plyn a elektřinu? Městský úřad je ochoten uspořádat elektronickou aukci na odběr plynu a elektřiny i pro občany města a spádových obcí s jasným motivem uspořit lidem jejich finance. Chceme se připojit k dalším městům v ČR, kde již obyvatelé díky aukcím uspořili své peníze za energie," vysvětlovala Dagmar Bečková z postoloprtské radnice.

Větší poptávka znamená nižší cenu

Tuto službu pro své občany by město udělalo zdarma. Lidé, kteří měli zájem účastnit se elektronické aukce na dodavatele energií, ať už pouze plynu či elektřiny, či obojího současně, se mohli hlásit do konce září.

„Je důležité, aby se do aukce zapojilo co nejvíce domácností, protože čím větší bude objem poptávky, tím nižší ceny mohou dodavatelé nabídnout. Nakonec se však přihlásilo jen 19 občanů, což je na pětitisícové město málo," upřesnila D. Bečková. „Na poradě vedení města tedy bylo tento týden rozhodnuto, že v současné době pro malý zájem občanů nebude město elektronickou aukci organizovat," dodala.

V jednání bylo i několik dalších variant akceptovat i takto malý počet přihlášených lidí a připojit je k aukci pro některé ze sousedních měst, nebo prodloužit termín pro přihlášení občanů a dát věci větší propagaci a publicitu, tak aby o možnosti vědělo co nejvíc lidí. Nakonec však radnice rozhodla, že aukci pro obyvatele nebude vůbec organizovat. Pokud by z řad obyvatel města a jeho spádových obcí měl přesto někdo o elektronickou aukci zájem, může se obrátit na radnici a město mu pomůže aukci zprostředkovat. Pořadatelem aukce by pak byla jiná společnost, ne město.

Alla Želinská