Pramen řeky Ohře, nejvýznamnějšího vodního toku v okrese Louny, během listopadu v Německu vyschnul. Z vývěru pod horou Schneeberg, obloženého kameny, nyní nevytéká vůbec žádná voda. Místo vodní hladiny v prameništi zaujala jen hromada podzimního listí, nafoukaná tam z okolních stromů.

Na neobvyklou situaci upozornily německé noviny. „Stav vody v prameništi postupně klesal už od léta. Souvisí to samozřejmě i s horkým létem a dlouhotrvajícím suchem. Během podzimu pak pramínek vyschnul úplně. Ještě v hloubce 20 centimetrů není v obloženém prameništi žádná voda a nedá se ani nahmatat pod listím a hlínou. Normálně přitom bývá nádržka plná až po okraj," uvedl Dieter Schmidt, správce přírodního parku, kde Ohře pramení, v regionálních novinách Frankenpost.

Mírné zimy bez dostatku sněhu

Současný stav, kdy vývěr úplně vyschl a v obložené „studánce“ je jen nafoukané listí.Druhou velkou příčinou je podle odborníků fakt, že poslední dvě zimy byly mírné a téměř bez sněhu. „V krajině tak neproběhlo jarní tání a vsakování a výrazně klesly zásoby podzemní vody. Teď nezbývá než doufat, že nadcházející zima by mohla být tuhá a bohatá na sníh. Předpovědi meteorologů však v této otázce moc slibné nejsou," vyjádřil se pro stejné noviny Marco Bernhardt, odborník na vodní hospodářství na německé straně Krušných hor.

To, že pramen Ohře v Německu vysychá, by ale nemělo mít vliv na stav řeky v České republice včetně okresu Louny, kde je Ohře nejvýznamnějším vodním tokem. „Vyschnutí pramene má vliv na říčku jen prvních pár kilometrů po proudu. Později se už koryto řeky plní z jiných podzemních zdrojů a také z přítoků z okolí. Nicméně i v nich je samozřejmě stav vody nízký, sucho má vliv na všechny toky u nás. Takže i v Ohři na českém území je nízký stav vody," uvedl Jan Svejkovský, mluvčí státního podniku Povodí Ohře.

Prázdné koryto snad nehrozí

V okrese Louny by tedy řeka každopádně „vyschnout" neměla. Určité zásoby vody jsou ještě také samozřejmě v přehradě na Nechranicích nad Žatcem, i když i její hladina od jara postupně dost poklesla.

Pramen Ohře leží v lese v německých horách Fichtelgebirge (česky Smrčiny) asi 25 km od českých hranic a přibližně 35 kilometrů od města Chebu. Řeka je dlouhá celkem 316 kilometrů a z toho 246 km říčního toku je na území České republiky. V okrese Louny je to největší a nejdůležitější vodní tok, jenž teče přes města Louny, Žatec i Postoloprty.

Historikové, politici, turisté i další lidé v ČR i Německu si letos připomínali mnoha různými akcemi 1210 let od první písemné zmínky o řece Ohři v historických pramenech. Že ale na závěr celoročních oslav vyschne skutečný pramen řeky, to z nich čekal asi málokdo.

Naštěstí tento stav snad není definitivní a voda se do pramene zase časem vrátí. Nezbývá než tomu věřit. „V šedesátých letech minulého století byl také v oblasti kolem pramene i v širším regionu podobně nízký stav vody. Trvalo to několik let, ale pak se prameniště s vývěrem zase naplnilo," dodal německý odborník Marco Bernhardt.