Prezident ČR Václav Klaus při své návštěvě Ústeckého kraje otevřel předávací stanici v Krušných horách v Brandově na Mostecku. Ta umožní, aby zemní plyn netekl jen ve směru z Česka do Německa, ale i obráceným směrem. Stavba za 600 milionů korun spojuje starou tranzitní síť, vedenou z východu na západ, s novým baltským plynovodem Nord Stream. Ten vede z Ruska do Německa po dně Baltského moře a na něj má navázat plynovod Gazela. Ten povede právě z Brandova na Tachovsko a přivede zejména plyn do jižní části Německa.

Nový plynovod Gazela povede přes Žatecko a Podbořansko. Celková investice se má pohybovat okolo deseti miliard korun. Důvodem ke stavbě je hlavně strach z politické nestability Ukrajiny a Běloruska, přes které vedou stávající tranzitní plynovody. „Plyn, který nyní přes stanici teče, jde do dalších zemí. Část se spotřebuje v Německu,” řekl manažer projektu plynovodu Pavel Nesládek.

„Po dostavbě Gazely se zvýší energetická bezpečnost Česka, kdyby byl nějaký problém na trase, plyn by proudil z Německa i do naší sítě,” řekl novinářům Jan Nehoda, jednatel investorské společnosti Net4Gas, která patří do koncernu RWE.

Rentabilita plynovodu Gazela je v horizontu deseti až 20 let, to v závislosti na jeho vytížení. Celá 166 kilometrů dlouhá stavba by měla být hotová na konci roku 2012. Velká část plynovodu Gazela, na začátku a konci trasy, povede souběžně s dvěma už hotovými plynovody, které společně s ní budou na českém území tvořit jakýsi páteřní trojúhelník. Jeho třetí stranu vytvoří právě Gazela vedoucí přes Žatecko a Podbořansko.