Slova chvály jsou slyšet ze tří měst okresu Louny, která se rozhodla bojovat proti pití alkoholu na veřejnosti. Poté, co zavedly vyhlášku, která to omezuje, je podle radnic případů méně.

Louny, Postoloprty a Vroutek. Tato tři města se nechtějí smířit s povalováním nejrůznějších individuí pod vlivem alkoholu ve svých ulicích a chtějí proti nim bojovat. Také kvůli tomu přijaly v loňském roce vyhlášku, která požívání alkoholu v některých místech zakazuje. Jsou to především oblasti poblíž škol a center. „Vyhláška určitě splnila svůj účel. Na místech, která nás nejvíce trápila, zamezila popíjení na veřejnosti,“ chválí nařízení Jana Fišerová, tajemnice Městského úřadu v Postoloprtech. „Rozšíření nepřipravujeme, zatím jsme s uplatňováním spokojeni,“ dodala.

Také Louny, další velké město regionu vyhlášku přijaly. „V místech, kde se shromažďovaly skupiny problematických obyvatel, se nám tento problém podařilo odstranit, například na náměstí Benedikta Rejta. Do vyhlášky jsme zahrnuli místa nejvíce problematická a výsledek nás potěšil,“ uvedla pro Deník tajemnice lounské radnice Renáta Čapková.

Formou zákazu se rozhodlo jít také městečko Vroutek na Podbořansku. Někteří rodiče si stěžovali, že nemohou poslat své ratolesti ani nakoupit, báli se opilých pobudů. Plnění tam kontrolují zastupitelé a starosta s místostarostou. „Na jednom místě už s tím žádné problémy nemáme, ve druhé oblasti se pití na veřejnosti podařilo také snížit. Vyhláška nám dává do ruky nástroj, jak takové lidi postrašit,“ prozradil Jaromír Kubelka, místostarosta Vroutku.

Letní "sezona" ukáže

Největší „nápor“ alkoholuchtivých čekají města až v létě. Konečné hodnocení proto nechávají na období po prázdninách. „Uvidíme, jaká bude situace v létě. Určitě si ale myslím, že to bude lepší než před vyhláškou,“ sdělil Kubelka.

To další dvě větší města okresu Louny vyhlášku přijmout nechtějí. Podbořany nemají nikoho, kdo by nařízení kontroloval. Co jde totiž v menším Vroutku, je těžko uskutečnitelné v městě s pěti tisíci obyvateli. „Pokud nebudeme mít někoho, kdo by vyhlášku kontroloval, například městskou policii, je její vydání nesmyslné,“ myslí si tajemník podbořanské radnice Martin Gutzer.

Bylo nutné přesně vytipovat lokality

Také Žatec je bez vyhlášky, o jejím zavedení se ani neuvažuje. „Podle mého názoru je současná legislativa schopná, u toho strážce zákona, který chce, řadu problémů vyřešit i bez nových vyhlášek. O zavedení protialkoholní proto neuvažujeme,“ informoval Deník Aleš Kassal, zástupce žateckého starosty.

Protialkoholní vyhlášky začala města houfně přijímat v loňském roce. Inspirovala se příkladem Ústí nad Labem, které jediné dokázalo vymyslet nařízení, které soudy nezrušily. Předchozí návrhy totiž zakazovaly pití plošně v celém městě, což bylo protizákonné. Návrh Ústí omezoval alkohol jen ve vybraných problematických lokalitách nebo u škol.