V lounském okrese ani v kraji se onemocnění zatím neobjevilo, ale i přes to zpřísněná opatření platí i tady. „Chovatelům, kteří jako podnikatelé chovají drůbež či jiné ptactvo chované v zajetí, se zakazuje chovat ptactvo ve volném výběhu,“ uvádí v opatření ústřední ředitel SVS Milan Malena.

Velkochovatelé dodržují protinákazová opatření běžně, bez zvláštních příkazů. „Opatření dodržujeme stále. Máme připraven pohotovostní plán a stanovy v případě, že by se ptačí chřipka objevila i u nás. Na skladě máme připraven dostatek ochranných pomůcek a desinfekčních přípravků. Drůbež chováme v halách bez okenní ventilace, takže dovnitř se nemohou dostat volně žijící ptáci či jiní živočichové. Dodržujeme také zásady, aby se nemoc do chovu nemohla dostat. Do areálu nesmí vstoupit nikdo nepovolaný, používáme před vstupem do hal a vjezdu dezinfekční rohože a vjezd je vysypán vápnem,“ uvedl pro náš Deník Miroslav Soukup, vedoucí sekce chovu drůbeže společnosti Animo Žatec.

Podle Petra Pilouse, z Krajské veterinární správy, se kontroly zaměří přímo na riziko vypuknutí ptačí chřipky. „Kontroly k nám chodí pravidelně. Další nás čeká v pondělí. Veterináři kontrolují bezpečnostní opatření a stav chovu,“ dodal M. Soukup.

Podnikatelé jsou povinni sledovat zdravotní stav zvířat a hlásit podezřelé příznaky. „Chovatelé, kteří jako podnikatelé chovají drůbež, jsou povinni hlásit krajské veterinární správě pokles příjmu potravy a vody o více než 20%, pokles produkce vajec o více než 5% po dobu delší než dva dny a úmrtnost vyšší než 3% týdně,“ uvádí M. Malena. Od dnešního dne platí zákaz trhů a výstavy, přehlídky, výkonnostní a chovatelské soutěže drůbeže a ptáků. Avšak místně příslušné krajské veterinární správy ale mohou udělit výjimky z těchto omezení.

Veterináři podnikatelům doporučují ochranu před virem ptačí chřipky

Lidé opět hlásí mrtvé ptáky, hasiči jeli k holubovi