- Exekuce na majetek používají všechny radnice.

- Exekuce sociálních dávek využívají v Podbořanech. V Lounech a Postoloprtech někteří příjemci dávek platí dobrovolně.

- Podbořany a Žatec zkusily amnestii, nepříliš úspěšně.


„Kdyby se tak konečně podařilo najít účinný bič na dlužníky. Do našich rozpočtů by přitekly miliony a mohlo by se daleko více investovat,“ stýskají si shodně vedení radnic větších měst v okrese Louny.

Co město, to trochu jiný recept na lidi, kteří neplatí své závazky. Úspěšnost je ale všude téměř stejná – některé „výtečníky“ se podaří přimět splácet, další miliony ale zůstávají nedostupné. Velká část dlužníků prostě nezaplatí. Žatecké radnici dluží lidé 23,4 milionu, město Louny postrádá od fyzických osob 17 milionů. Podbořanský rozpočet by dlužníci, pokud by zaplatili všechno, „podpořili“ částkou 10,1 milionu, Postoloprty evidují dluhy ve výši 2,1 milionu.

„Vymáhání je vždy běh na dlouhou trať. Je to doslova mravenčí práce, musíme zjistit majetek dlužníka, jestli pracuje, pobírá důchod, jestli si spoří. Úspěšnost je závislá právě na získaných informacích o dlužníkovi,“ přiznává Jana Fišerová, tajemnice postoloprtské radnice, že práce s dlužníky není vůbec lehká.

Právní oddělení radnic vždy dávají dlužníkům možnost uhradit své závazky i po splatnosti. Dlužníci jsou znovu vyzváni k zaplacení, je jim nabídnut splátkový kalendář, až pokud neslyší na tyto způsoby, přichází na řadu soud a exekuce. Ty používají všechna města – Louny, Žatec, Podbořany i Postoloprty. Podle vedení měst má právě tento prostředek, tedy hrozba zabavení majetku, největší účinek. Alespoň něčeho se podle zástupců radnic dlužníci bojí.

Exekuce na sociální dávky

Někde jdou ale ještě dále. Například v Podbořanech. „Používáme také exekuce na sociální dávky,“ připustil Martin Gutzer, tajemník podbořanské radnice. A když už Podbořany sáhly pro bič v podobě zabavování části sociálních dávek, zatím nejtvrdším receptu při vymáhání dluhů, zkusily i metodu cukru. Před časem tam měli možnost dlužníci, kteří neplatí nájemné, využít amnestii. Kdo zaplatil čistý dluh, tomu město odpustilo penále. Účinek ale určitě není podle představ radnice, vždy se ozvou jen jedinci. Žádné hromadné splácení dluhů se nekoná. „Amnestie opravdu zkoušíme, ale bohužel nemají takřka žádný účinek. Při poslední zaplatil jen jeden dlužník,“ prozradil podbořanský tajemník radnice Gutzer.

V Žatci, kde používají jen „klasické“ exekuce a na sociální dávky nesahají, také amnestii pro neposlušné nájemníky vyzkoušeli. „Celkem bylo na poplatcích z prodlení dvanácti dlužníkům prominuto 1,5 milionu korun. Zaplatili své dluhy ve výši 125 tisíc korun,“ uvedl na dotaz Deníku žatecký městský úřad.

V Lounech a Postoloprtech amnestie nezkoušejí, ani nezabavují příkazem sociální dávky. Přesto se jim, podle jejich vyjádření, občas daří dlužníky pobírající dávky přimět splácet. „Právní zástupci města ve spolupráci s odborem sociálních věcí a zdravotnictví se každý měsíc při výplatě sociálních dávek snaží vymoci na dobrovolné bázi alespoň část pohledávek. Tento systém je podle nás velice úspěšný, nesetkali jsme se s odporem,“ řekla Renáta Čapková, tajemnice Městského úřadu v Lounech.

Postoloprty také sází na dobrovolnost. „Exekuce sociálních dávek nepoužíváme, ale máme příjemce, kteří z dávek dobrovolně splácí své dluhy,“ dodala Jana Fišerová z postoloprtské radnice.