Stav fasády žatecké radnice se rok od roku zhoršuje. Došlo to už tak daleko, že na její části, na věži se musí umístit sítě. Ty mají zabránit tomu, aby kus fasády případně nespadl na zem a na ulici někoho nezranil či nezpůsobil majetkovou škodu.

„Umístění sítě na radniční věž je pouze preventivní opatření. Zatím k ničemu vážnému nedošlo, ale chceme si být jisti do budoucna. Stav fasády se zhoršuje," uvedl Jaroslav Špička, místostarosta Žatce.

Podle jeho slov je nejvíc poškozená fasáda na rozích věže. Sítě na radnici se mají instalovat nyní o víkendu 11. a 12. července. Kvůli tomu bude v sobotu a neděli věž pro návštěvníky zcela uzavřena.

„Na příští rok je v plánu částečná oprava fasády radnice. Zároveň připravujeme materiál k rozsáhlé rekonstrukci celé budovy radnice, zpracovává se na to studie. Kromě fasády je třeba například také rekonstrukce sítí uvnitř budovy, tedy kanalizace, vodovodu a elektřiny," sdělil Jaroslav Špička.

Na tak nákladnou investici by město potřebovalo získat podle jeho slov dotaci. Otázkou je, zda se najde zdroj, ze kterého by peníze šly získat.

K rozsáhlejší rekonstrukci fasády radnice v Žatci došlo naposledy v první polovině devadesátých let minulého století. Tedy zhruba před dvaceti lety.