O 40 centimetrů stoupla v noci na středu 12. ledna hladina řeky Ohře v Lounech. Překročen tak byl druhý povodňový stupeň, a to jak ve městě, tak později i na odtoku z Nechranic.

Hladina řeky nejprve stoupla poté, co vodohospodáři z Povodí Ohře opět zvedli odtok z Nechranické přehrady, tentokrát ze 148 na 176 metrů krychlových za sekundu. Díky tomu začalo pomalu klesat množství vody v této největší severočeské přehradě, jež v minulých dnech zcela zaplnila zásobní prostor. Na Nechranicích je ještě volný ovladatelný retenční prostor o objemu 36 milionů metrů krychlových.

K dalšímu zvýšení odtoku z přehrady přikročili vodohospodáři ve středu v poledne. Pod hrází byl dosažen druhý povodňový stupeň – pohotovost. Do Loun má dorazit další "vlna" někdy po třetí hodině odpoledne a hladina, v současnosti na 442 centimetrech, ještě stoupne.

Předpověď není dobrá, meteorologové a vodohospodáři kvůli blížícím se dešťovým srážkám očekávají během čtvrtka další vzestup hladin, a to i Ohře v Lounech.

Jaká je situace

Ve středu kolem poledne byla hladina Ohře v Lounech leckde na úrovni samotných břehů. Zejména v Masarykových sadech, kde se pravidelně tok vylévá prakticky při každé jarní oblevě. Park zatím ale, až na malé místo u lávky, pod vodou není. Přístupná je zatím bez problémů i lávka.

Masu vody lze dobře pozorovat například na jezu u mostu Veslařů. Problémy by mohly nastat u turistické stezky podél Ohře, která vede v ulici Pod Šancemi. Tam v některých místech zbývá jen několik málo decimetrů k přelití vody přes cestu. Kolem plovou ostrůvky zbytků naplavených rostlin, "zpestřené" plastovými lahvemi a dalším odpadem, který tam někteří lidé "odkládají", když je tam ještě suchá půda. Vypravit se na tuto stezku nicméně není dobrý nápad. Především kvůli souvislé vrstvě ledu, který ji pokrývá i v úsecích relativně prudkého stoupání a klesání. V kontextu s hučící rozbouřenou vodou malý kousek od pěších je tak návštěva těchto míst hazardem.

Na protějším břehu je množství zahradních chatek. I ony jsou téměř každé jaro při oblevách zatopeny, zatím tomu tak až na výjimky není. Vzhledem k dalšímu očekávanému zvýšení hladiny se ale situace může velmi rychle a dramaticky změnit.

Pokud totiž vyjde předpověď Českého hydrometeorologického ústavu, měla by hladina řeky překročit hranici pěti metrů!

#nahled|https://g.denik.cz/12/08/graf_voda_ohre_louny_20110112_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/12/08/graf_voda_ohre_louny_20110112.jpg|Graf vodního stavu Ohře v Lounech od Českého hydrometeorologického ústavu#


Po celý den přicházejí varování. "Žádáme majitele nemovitostí, rekreačních objektů a zahrad v sousedství řeky, aby si zajistili nezbytnou ochranu svého majetku a zvířat. Aktuální informace o rozlivu řeky budou průběžně zveřejňovány," vyzvala například na webu Městského úřadu Louny Ivana Rozborová, členka tamní povodňové komise. Povodí Ohře dnes kontaktovalo také majitele karavanů, parkujících blízko vody na Nechranické přehradě, aby si je přeparkovali dál od břehů. A to pro případ, že by hladina přehrady dramaticky stoupla.


Petr Kinšt
Zdeněk Plachý