Pietní akt k výročí vyhlazení Lidic proběhne v sobotu 12. června v prostorách národního památníku u této obce na Kladensku.

Pamětní medaili Památníku Lidice obdrží při té příležitosti Bohumil Řeřicha z Lubence. Pětašedesátiletý muž (na snímku dole) se celý život věnuje úsilí vedoucímu ke sbližování národů a lidí v celé Evropě a s lidickým památníkem spolupracuje už osm let.

„Považuji se za Evropana českého původu, tak o sobě mluvím. Snažím se přispět k lepším vzájemným vztahům mezi lidmi a národy, jsem kosmopolitní typ. Angažoval jsem se i v případu kolem pamětní desky v Postoloprtech. Mým krédem je, aby se už nikdy neopakovaly případy z dějin, jako byly Lidice, ani jako byly Postoloprty,“ řekl na dotaz našeho Deníku.

Bohumil Řeřicha působí jako předseda české části Kruhu přátel česko – německého porozumění. To je občanské sdružení, které vzniklo už v roce 1990 a vytklo si za cíl pěstovat a udržovat dobré sousedské vztahy, kontakty a spolupráci mezi Čechy a Němci. „Upřednostňujeme spolupráci a pozitivní pohled do budoucnosti bez neustálého vypočítávání vzájemných provinění a křivd. Čestně přiznejme všechny minulé chyby, doberme se k odpuštění a usmíření na všech stranách. Miřme dopředu, nepohybujme se již ve stínu minulosti,“ uvádějí internetové stránky Kruhu přátel česko – německého porozumění.

Bohumil Řeřicha a další lidé z uvedeného sdružení například v Lidicích sázeli stromky, vylepšovali památník či zveřejňovali články ve zpravodaji památníku.