Zhruba tři tisíce řidičských průkazů si musí do konce roku vyměnit lidé v okrese Louny. Vyměnit si doklad na radnici v Lounech, Žatci a Podbořanech dosud nepřišla necelá třetina řidičů, kterých se to týká. Jedná se průkazy vydané od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004. Ty přestanou platit letos 31. prosince.

„Lidé takové průkazy poznají snadno - jde o veškeré typy karet, zatavených ve slídě. Platit budou už jen ty evropské, které vypadají jako kreditní karty," upozornila Jana Dvořáková, vedoucí správního odboru lounské radnice. Jak dodala, předpokládají na radnici v Lounech s koncem roku stále větší nápor žadatelů o výměnu. „Někteří ale nepřijdou vůbec. Třeba staří lidé, kteří už neřídí, nechají průkaz prostě propadnout. Přitom existuje jednoduchá možnost nahlášení a vzdání se ho. To však dělá málokdo," dodala Jana Dvořáková. 

Řidiči si mohou oprávnění nechat vyměnit v budově Městského úřadu Louny pod nemocnicí. S sebou je potřeba vzít občanský průkaz či pas, vyměňovaný řidičský průkaz a průkazovou fotografii. Žádost o vydání řidičského průkazu lze vyplnit až přímo na úřadě.

Zbývají stovky průkazů

V Lounech zbývá ještě vyměnit zhruba 1400 řidičských průkazů, v Podbořanech šest set a v Žatci téměř tisíc. „V Žatci zbývá ještě vyměnit přibližně 980 řidičských průkazů. Lidé budou moci přijít i během pracovní soboty, která se na žatecké radnici chystá na sobotu 7. prosince," řekl Jan Novotný, žatecký místostarosta.

Za povinnou výměnu se nic neplatí. Kdo by ale chtěl místo obvyklých 20 dnů tento proces urychlit a získat nový průkaz do pěti pracovních dní, zaplatí 500 korun.

Od 1. ledna 2014 bude v ČR platný pouze jeden typ řidičského průkazu vzoru Evropských společenství.

S propadlým řidičským průkazem je zakázáno řídit. Policisté mohou hříšníkovi dát pokutu až do výše dvou tisíc korun a přestupek ohlásí úřadu. Ten může udělit pokutu až do výše 30 tisíc korun. A to i v případě, že majitel propadlého průkazu neřídí. Sankce je za to, že nechal doklad propadnout.