„Terapie, kterou vede certifikovaný canisterapeut z občanského sdružení AAJA Most se cvičenými psy různých plemen, probíhá přímo u lůžka klienta nebo společně s ostatními klienty ve společenské místnosti nemocnice,“ uvedla Lenka Galbavá z Krušnohorské polikliniky.

Se zvířaty přichází i pohoda

Canisterapeuté jsou prý nejen skuteční odborníci a profesionálové, ale také přátelé, kteří přinášejí do nemocnice následné péče společně se psími miláčky pohodu a příjemnou atmosféru.

Klienti nemocnice si na pravidelná setkání s pejsky rychle zvykli a těší se na ně. Nezřídka se terapie účastní i rodinní příslušníci klientů.

Co je „léčba psem“?

Canisterapie se ve světě rozvinula v padesátých letech minulého století. Používá se především k řešení psychických a citových problémů dlouhodobě hospitalizovaných pacientů.

Je to způsob terapie využívající pozitivní působení psa na zdraví člověka. „Tato metoda je založena na fyzickém kontaktu klienta a psa. Ze strany člověka dochází ke vnímání klidu zvířete, hebkosti jeho srsti i tepla a následnému prohřátí, uvolnění a aktivaci určitých částí těla,“ vysvětlila Deníku terapeutka Martina Kohoutová.

Canisterapeutický pes je zvyklý na hlazení a mazlení. Obojí musí vydržet dlouho. I hodinové ležení na zemi.

Cvičitelé proto využívají touhu štěněte po kontaktu k nasměrování na tělesný kontakt s člověkem.

Od malička si pes zvyká na klid, pískání, kvičení i hlasitý smích.

Ze štěněte musí vyrůst klidný a vyrovnaný pes.

Často se setká s velkým psychickým tlakem. Musí ho těšit kontakt s cizími lidmi. Na samotnou terapii dohlíží canisterapeut.