Devět tisíc lidí je registrováno ve sportovních klubech a oddílech v okrese Louny pod svazem ČSTV. Uvedl to v pátek 23. ledna Radovan Šabata, předseda OV ČSTV v Lounech, v internetovém rozhovoru se čtenáři Deníku.

V okrese Louny žije přibližně 80 tisíc obyvatel a mezi nimi jsou i další sportovci v některých jiných klubech, jež nejsou sdruženy pod ČSTV. Dá se tak odhadnout, že aktivnímu sportování se věnuje každý osmý člověk v okrese. Je to podobný poměr jako v celé zemi, neboť v ČR je registrováno 1,3 milionu lidí coby aktivních sportovců sdružených pod ČSTV.

„Nejvíce se v okrese Louny provozuje fotbal, ale velkou tradici má třeba házená, jak česká, tak mezinárodní, také cyklistika, v Lounech lední hokej, atletika a další sporty,“ uvedl Radovan Šabata, který se sám dlouhá léta věnuje lehké atletice a také tělesně postiženým sportovcům.

„Osobně ve sportu upřednostňuji hlavně mládež, kterou díky obětavé práci trenérů v našem okrese děláme velice dobře,“ pochválil Radovan Šabata. Je mu 52 let, žije v Lounech a ve funkci předsedy OV ČSTV působí již od roku 1993.

ČSTV a redakce našeho deníku už devět let společně pořádají oblíbenou anketu Nejúspěšnější sportovec okresu Louny. Vyhlášení výsledků probíhá na slavnostním večeru v divadlech v Lounech nebo v Žatci, obě města se pravidelně střídají, za účasti oceněných sportovců a s doprovodným kulturním programem.

„Letos budou výsledky vyhlášeny v pondělí 2. února od 18 hodin v Divadle Jaroslava Vrchlického v Lounech,“ připomněl předseda OV ČSTV.

Zvědavým čtenářům vysvětlil, kolik jmen sportovců se letos objevilo v anketě coby navržení kandidáti, jak vzniká konečný žebříček oceněných, kdo navrhuje a vybírá sportovce a sestavuje pořadí. Zmínil se i o svém působení v politice, o způsobu financování ČSTV a sportovní činnosti, o tom, co mají lidé dělat, pokud chtějí založit nový sportovní klub.

Na celý on-line rozhovor se můžete podívat ZDE.