Šuškanda rozvířila poklidnou atmosféru v sauně na městském koupališti v Lounech. Mezi lidmi se rozšířily informace, že vedení města hodlá saunu od příští sezóny, tedy od října letošního roku, zcela uzavřít z důvodu ztrátovosti. Milovníci tepla „se vzbouřili" a dokonce sepsali petici žádající zachování provozu sauny. Během pár dní se pod dokument podepsalo již přes sto návštěvníků tohoto zařízení.

Poprask však byl zřejmě předčasný a poněkud zbytečný, protože podle informací z oficiálních míst se žádné rušení sauny nechystá. Obavy lidí souvisely hlavně s faktem, že plavecký bazén, koupaliště a s ním i saunu bude během letošního roku postupně přebírat nový provozovatel - nově zřízená organizace s názvem Správa městských sportovních zařízení. Její zřízení schválili zastupitelé města a postupné přebírání městských sportovišť probíhá podle harmonogramu, který schválilo rovněž město.

Příznivci sauny sepsali i petici

„Každý z nás, kdo je podepsán, je pravidelným návštěvníkem sauny. …Žádáme radu města, aby provoz sauny, která má pravidelné a spokojené návštěvníky a provozovatele, na kterého nejsou žádné stížnosti, zůstal zajištěn i v příštích letech," píše se v petici.

Jaká je tedy vize budoucnosti sauny? S otázkou jsme se obrátili na dosavadního provozovatele, ředitele Technické správy města Loun Jaroslava Opata, i na zástupce nového provozovatele, ředitele Správy městských sportovních zařízení Radka Příhodu.

„V květnu budeme předávat městský plavecký bazén nově zřízené Správě městských sportovních zařízení a po ukončení letní sezóny, tedy v září, budeme předávat i městské koupaliště v ulici Prokopa Holého, včetně objektu sauny. Jaké bude mít nový provozovatel záměry s tímto zařízením, nevím. Avšak osobně jsem žádné informace o likvidaci sauny neslyšel, podle mě se nic takového nechystá," uvedl J. Opat.

A co k otázce sauny říká nový provozovatel, který ji bude vést od října? „Rozhodně neuvažujeme o tom, že by sauna na městském koupališti byla uzavřena. Její provoz chceme zachovat a neuvažujeme ani o nějaké úpravě vstupného. Až po skončení provozu naší první sezony, tedy na jaře roku 2017, vyhodnotíme hospodaření tohoto zařízení, a až pak bychom případně přistoupili k úpravě ceny vstupného, bude-li to nutné," sdělil Radek Příhoda, ředitel Správy sportovních zařízení v Lounech.    Pavel Macák