Občané Loun budou moci v letošním roce využít šesti termínů takzvaných sběrových sobot. Při nich lze do přistavených velkoobjemových kontejnerů odkládat rozměrné věci, například staré koberce, nábytek, ale také pneumatiky, elektrospotřebiče a podobně.

K dispozici je každý den sběrný dvůr společnosti Marius Pedersen v Rybalkově ulici. Tam může každý Louňan ročně bezplatně odložit až půl tuny odpadu. Kdo ale nemá možnost tam dopravit velké věci, může využít právě sběrových sobot.

První se uskuteční 2. dubna, další pak 7. května, 11. června, 10. září, 8. října a poslední pak 5. listopadu.

Při nich budou na řadu míst přistaveny velkoobjemové kontejnery. Přítomný dohled obvykle kontroluje, jaký materiál lidé přinášejí, případně radí s uložením. „Sběrová sobota je určena pouze pro objemné odpady a elektrozařízení, ne pro odvoz směsného komunálního odpadu, stavebního odpadu jako je suť, okna, bytová jádra a podobně, nebezpečných odpadů, biologicky rozložitelného odpadu, třeba trávy, větví a listí. Tyto odpady nebudou odváženy a jejich odkládání bude postihováno," znovu upozorňuje odbor životního prostředí lounské radnice.

Tento systém už v Lounech funguje několik let. Mnozí občané na něj však nedbají a dál, jak tomu bylo dříve, hromadí odpad u libovolných kontejnerových stání. I bez ohledu na to, zda má zrovna sběrová sobota proběhnout nebo nikoliv.

Třicet stanovišť v Žatci

V Žatci se v tomto roce plánují celkem čtyři sběrové soboty. Obyvatelé města se při nich mohou zdarma zbavit elektroodpadu a velkoobjemného a nebezpečného odpadu. Jedinou podmínkou je, aby ho od 8 do 12 hodin přinesli nebo přivezli na jedno ze třiceti stanovišť po Žatci.

První sběrová sobota proběhne 23. dubna, další jsou v plánu na červen, září a listopad. Na svém webu o tom informuje žatecká radnice. Čtyři sběrové soboty čekají také na obyvatele spádových vesnic Bezděkova, Trnovan, Záhoří, Velichova, Radíčevsi a Milčevsi.