Jedenáct kandidátů se bude ucházet o přízeň voličů v nadcházejících volbách do Senátu ve volebním obvodě Louny.

Hlasování proběhne přesně za měsíc, 17. a 18. října.

V témže termínu se konají i další volby – do krajských zastupitelstev v celé ČR.

Počet lidí, kteří mají zájem a chuť působit v Senátu, je nejvyšší od roku 1996, kdy byla horní komora parlamentu vytvořena. Při prvních senátních volbách v roce 1996 kandidovalo na jedno volné místo za volební obvod Louny pět uchazečů. Při druhých volbách v roce 2002 mohli voliči na Lounsku a Rakovnicku vybírat ze sedmi kandidátů. Letos už jich je jedenáct.

Volební obvod Louny je přitom netypický i v rámci celé ČR. Přesahuje totiž hranice krajů, protože ho tvoří společně okresy Louny a Rakovník. Politické strany z obou okresů se tak vždy musí předem sejít a domluvit se na společném kandidátovi.

Zatím vždy vyhrál člověk z Rakovnicka

Senátorem za volební obvod Louny byl přitom až dosud vždy zvolen člověk ze středních Čech – z Rakovnicka. V roce 1996 vyhrál volby Ivan Havlíček (ČSSD), doktor přírodních věd z Rakovníka. V roce 2002 ho v Senátu vystřídal Miloslav Pelc (ODS), tehdejší starosta Nového Strašecí.

Také letos je jisté, že dojde ke změně osoby v roli senátora za náš okres, protože Miloslav Pelc se rozhodl, že pro další volební období už kandidovat nebude. Kandidovat letos budou Václav Beneš (KSČM), František Bušek (Hnutí na podporu dobrovolných hasičů), Eva Hůlová (Strana zdravého rozumu), Miroslav Hylák (Severočeši), Marcel Chládek (ČSSD), Svatopluk Karásek (Strana zelených), Jan Kerner (ODS), Bohuslav Pichl (Strana důstojného života), Zdeněk Renc (Středočeši), Radovan Šabata (Evropští demokraté) a Jaromír Vápeník (Nezávislí demokraté).

Všechny kandidáty s jejich odpověďmi a fotografiemi představíme v Deníku v připravované anketě, která vyjde před volbami.