Dva úseky čtyřproudových silnic by se v roce 2010 měly začít stavět v okrese Louny.

Jedná se o úsek Postoloprty – Bítozeves na silnici R7 Praha – Chomutov a úsek Lubenec – Bošov na komunikaci R6 Praha – Karlovy Vary. Na dotaz Deníku to sdělila Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Oba úseky se měly začít stavět už vloni, nenašly se na ně ale peníze. Na rok 2010 je pro oba úseky shodně zajištěno sto milionů korun, což umožní stavby alespoň zahájit. Peníze se zatím vůbec nenašly na obchvat Velemyšlevsi na silnici I/27 Most – Žatec, který se tak pravděpodobně nezačne stavět ani v roce 2010.

Počátkem roku 2010 se má začít stavět čtyřkilometrový úsek silnice R6 Lubenec – Bošov na Podbořansku. Nová čtyřproudová silnice povede v trase současné „karlovarky“, na počátku a konci úseku půjde v jejím těsném sousedství. U Bošova má stát mimoúrovňová křižovatka se silnicí Valeč – Žlutice se třemi kruhovými objezdy.

Vloni byly kolem libkovického kopce vykáceny stovky stromů, k vlastnímu zahájení stavby ale kvůli chybějícím penězům nedošlo. Pro letošek je na úsek ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI), jehož rozpočet byl schválen v prosinci, vyčleněno sto milionů korun. Celkem má stavba silnice stát 1,9 miliardy korun a zprovozněna má být v závěru roku 2012.

Stejná částka, sto milionů korun, je připravena pro úsek R7 Postoloprty – Bítozeves. Jde o peníze, které stát získá prodejem dluhopisů. Celkem má za výstavbu 3,7 kilometru dlouhého úseku zaplatit 911 milionů korun. Stavět se má začít také počátkem roku, úsek má začít řidičům sloužit v polovině roku 2011. Součástí úseku bude i nová mimoúrovňová křižovatka Postoloprty – západ. Úsek se bude stavět obdobně, jak se budovala letos otevřená čtyřproudová navazující silnice kolem zóny Triangle. Nejprve se vybudují nové dva pruhy v sousedství současné silnice, převede se na ně doprava a „stará“ silnice se přestaví na zbylé dva pruhy. K tomu se vedle vybuduje dvouproudová doprovodná silnice.

Nové silnice


co se postavilo: R7 1/2 obchvat Loun (2000), R7 obchvat Sulce (2009), R7 úsek Bítozeves – Vysočany (2009)

co se staví: I/28 Dobroměřice – Odolice

co se začne: R7 Postoloprty – Bítozeves, R6 Lubenec – Bošov

co se plánuje: R7 obchvat Postoloprty, R7 obchvat Louny, R7 Chlumčany zkapacitnění, R7 obchvat Panenský Týnec, R6 obchvat Lubenec, R6 jesenická křižovatka – Lubenec, I/27 Velemyšleves obchvat, I/27 Žiželice obchvat

co se výhledově plánuje: I/27 Žatec – jesenická křižovatka (modernizace)

ŘSD kromě uvedených dvou úseků plánuje také zahájení stavby silnice R7 mezi vloni dokončeným úsekem u zóny Triangle na Žatecku a Chomutovem. Jedná se o úseky Vysočany – Droužkovice a Droužkovice – Nové Spořice, dohromady vyjdou na zhruba pět miliard korun. Dokončeny mají být v závěru roku 2012. Řidiči tak budou mít za tři roky k dispozici 25 kilometrů dlouhý úsek silnice R7 Postoloprty – Chomutov. Kdy se začnou stavět zbývající úseky na R7 mezi Postoloprty, Louny a Slaným, není v současné době jasné.

Peníze chybí i na druhou rychlostní silnici, která povede přes okres Louny – karlovarskou R6. Staví se úseky mezi Chebem a Karlovými Vary, obě města má nová silnice spojit v roce 2011. Na úseky mezi K. Vary a Prahou ale peníze chybějí a to včetně obchvatu Lubence, který se měl začít stavět už letos.