Kdo jezdí autem často ve směru od Žatce do Rakovníka, ví, že na pohodlnou cestu na nezničené silnici se těšit nemůže.

Částečné opravy sice v minulých dnech proběhly, silnice je ale pořád ve špatném stavu.

Do Rakovníka nedávno zamířil i Tomáš Tajbl ze Žatce. Výlet ale nejdříve musel zahájit na špatné cestě. „Silnice je místy pořádně rozbitá, někde se dírám prostě nevyhnete. Jsou pořádně hluboké, není to vůbec příjemné nechat tam kolo,“ vyprávěl.

A není sám, stav silnice trápí všechny řidiče, a také jejich auta. O neutěšeném stavu komunikace II/227 ví také úřady obou krajů, jimiž silnice Žatec – Rakovník prochází. Na obou stranách proběhly v minulých dnech a týdnech opravy. V Ústeckém kraji byla situace nejhorší od Holedeče až k odbočce na Sádek. Části vozovky jsou tam už vyspravené, děr ale pořád zůstalo hodně. V některých úsecích je silnice pořád hodně poškozená.

Opraveny byly nejhorší úseky

„Opraveny byly nejhorší úseky, až budeme po sečtení pololetí vědět, kolik peněz nám na opravy silnic zbývá, budou práce pokračovat,“ uvedla na dotaz Deníku Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí Ústeckého kraje.

Opravována zatím byla celá vozovka, peněz je ale málo, je proto možné, že se bude jen záplatovat. Dosud stál nový povrch nad Holedečí tři miliony korun. „Pokud nebude dostatek financí na celoplošné opravy, bude se dále opravovat lokálně,“ sdělila Hanáčková.

Pracovalo se v minulých dnech také na straně Středočeského kraje. Také tam není silnice II/227 v dobrém stavu.

Ve Středočeském kraji byly opravy ale ještě daleko skromnější. „Lokální výspravy byly dělány mezi Kněževsí a Svojetínem, vyčleněno máme dvě stě tisíc korun,“ uvedla Markéta Vítková z Krajského úřadu Středočeského kraje.

Po cestě z Rakovníka do okresu Louny a zpět často jezdí také senátor Marcel Chládek (ČSSD), ten je zároveň i náměstkem hejtmana Středočeského kraje. „Samozřejmě se mi po této silnici jezdí špatně, jako každému řidiči, ale bohužel, peněz na opravy je v současné době strašně málo,“ uvedl pro Deník.

Slíbil také, že pokud současné opravy nebudou stačit, chce se zasadit o rychlejší komplexní rekonstrukci. „Uvidíme, jaká bude situace po dokončení oprav. Pokud to bude nevyhovující, určitě musíme hledat peníze na další opravy a budeme se snažit prosadit kompletní rekonstrukci této silnice na co nejdříve, bohužel ale vše je otázkou peněz,“ zopakoval.

Kraj připravuje rozsáhlou rekonstrukci

Ústecký kraj připravuje rozsáhlou rekonstrukci silnice II/227 na svém území, tedy od Žatce ke Svojetínu. A současně s tím i rekonstrukci silnice II/225 Kadaň – Žatec od křižovatky se silnicí II/226 na Podbořany.

Kraj na rekonstrukci této dvojice silnic, náklady se vyšplhají na několik set milionů korun, požádá o dotaci ze zdrojů Evropské unie.

Nedávno Ústecký kraj díky penězům z Evropské unie dokončil v okrese Louny rekonstrukci silnice Kozly – Bílina a získal peníze i na rekonstrukce silnic Kadaň – Podbořany – Očihov a Louny – Ročov. Práce na nich teprve začnou. V obou případech dosud nebylo ukončeno výběrové řízení na zhotovitele.