Dva a půl milionu korun za přestěhování, úpravu a vyasfaltování plochy za koupalištěm, kam se měl skatepark stěhovat, je moc. Počítali jsme s půl milionem, říká vedení podbořanské radnice. Původní plán na stěhování od Tatranu proto muselo přehodnotit, rada města nakonec rozhodla o úplném zrušení problémového skateparku.

Skatepark by měl zmizet z areálu Tatranu do konce roku. „Bude demontován a uskladněn. Na jeho místě bychom rádi na Tatranu vybudovali například další kurt," potvrdil informaci Deníku Radek Reindl, starosta Podbořan.

Se skateparkem byly problémy

Rozbité sklo až na blízkých kurtech, častý nepořádek, hluk, scházení problémových partiček a další a další nepříjemnosti. Právě proto chtěla podbořanská radnice, po několika letech problémů, skatepark původně přestěhovat za koupaliště, kde má v budoucnu vzniknout sportovně relaxační zóna. Hluk by tam nevadil, nepořádek chtěla radnice více hlídat. Jenže, stěhování a úprava plochy, její vyasfaltování a další náležitosti, což mělo podle původních plánů vyjít na zhruba půl milionu, by bylo nakonec pětkrát dražší.

Částka za stěhování byla vysoká

Radnice nejdříve chtěla skatepark zachovat pro slušné skateboardisty, situace se ale prý změnila a bude zrušen bez náhrady. „Částka za stěhování je příliš vysoká, tolik dát nemůžeme. Dva a půl milionu korun, nejnižší částka z výběrového řízení, je prostě moc," vysvětlil konec plánů na stěhování Karel Honzl, podbořanský místostarosta. „Na Tatranu je umístění opravu nevhodné, nechat tam skatepark nechceme. Pořád tam řešíme nějaké problémy. Oddíl skateboardistů se rozpadl. Zjišťovali jsme proto, jak je skatepark v současné době využívaný a zjistili jsme, že velmi málo," tvrdí.

Lidé, kteří se u skateparku scházejí, ho nevyužívají k jeho původnímu účelu. Skateboardisté se tam údajně vyžívají minimálně. „Chodí tam různé party, které ho ale nevyužívají a dělají nepořádek a problémy, proto jsme se rozhodli pro zrušení," zdůvodnil už dříve podbořanský místostarosta, proč radnice uvažovala o rušení.

„Poloha skateparku v areálu Tatranu, v blízkosti kurtů, není určitě ideální. Rozbité lahve na kurtech, velký hluk, nepořádek, dlouhodobě tam řešíme různé stížnosti a problémy. Právě proto jsme o stěhování začali uvažovat. Poloha hlučného a problémového skateparku mezi kurty a v blízkosti školy ideální opravu není," přidal se také starosta Reindl.

Najde se pro něj někdy využití?

Podbořanská radnice říká, že skatepark sice rozebere a uskladní, ráda by ho prý ale v budoucnu využila. „Prozatím ho uskladníme. Budeme dále hledat jinou vhodnou plochu na jeho umístění, podmínkou ale je, aby to byla levnější varianta. Úprava ploch, vyasfaltování a stěhování za koupaliště bylo příliš drahé, pokud se ale nejde levnější a vhodnější místo, můžeme tam v budoucnu skatepark umístit," pokračoval starosta Radek Reindl. Jednou z variant byl také prodej sestavy, aktuální ale zatím není.

Nebude ale přece jen skatepark chybět? Kde budou skateboardisté jezdit a scházet se? Co na plány řekne veřejnost? Na podbořanskou radnici nedorazily, ani po několika měsících, co se o plánu ví, žádné protestní hlasy. „Od veřejnosti nemáme zprávy, že by lidem zrušení vadilo," informoval Karel Honzl, podbořanský místostarosta.

Skatepark je mezi sportovišti, v areálu Tatranu, nedaleko střední školy a učiliště, od roku 2008. Tehdy tam vznikl společně s několika novými kurty na nohejbal a tenis a zázemím, celá akce stála devět milionů korun a město na ni získalo dotaci.

V minulosti se v Podbořanech diskutovalo i o jiných možných lokalitách, kam jej přestěhovat, variant bylo několik, všechny byly ale nakonec odmítnuty jako nevhodné. Jedna z nich byla také na starém autobusovém nádraží, kde by v budoucnu mělo být parkoviště. Jenže tato lokalita je na dohled od panelových domů. Hluk by vadil.

Skateparky mají i jiná města

Skateparky mají i jiná města v okrese Louny. Vážnější excesy tam však údajně nemají, čas od času řeší problémy s nepořádkem. V Lounech i Žatci ale funguje městská policie, která čas od času na místa dohlíží. V Žatci je skatepark v ulici Nákladní pod hradbami už od roku 1998, je takřka v centru města, přitom ale dostatečně vzdálen od obydlených oblastí. V Lounech mají skatepark v areálu bývalého letního cvičiště, tedy opět mimo obydlená místa. Funguje tam od roku 2000. Postoloprty skatepark nemají.