Desítky pneumatik, pet lahve, papírové kapesníky, ale i plastové boby nebo kýble. To vše a řadu dalších věcí lidé během zimy vyhodili do lesa u jesenické křižovatky na Podbořansku. V současné době tam odpad uklízí parta nezaměstnaných, které si najaly Lesy ČR. V celém regionu severozápadních Čech je takto zaměstnáno 76 lidí. Ti uklízejí také lesy na Mostecku a Chomutovsku.

U zmíněné jesenické křižovatky odpad v lese sbírá osm lidí. Jednou z nich je 28letá Anna Turková z nedalekých Kryr. Pracovala jako prodavačka, po mateřské dovolené si už práci hledala jen těžko. „Mám teď osmiletého kluka, nemůžu jít do továrny a pracovat na směny. Práce v lese je pro mě ideální. Děláme od sedmi do půl čtvrté, ráno i odpoledne je kluk ve školní družině. Jsem s touto prací spokojená, vyhovuje mi to takhle,“ sdělila Deníku. Měsíčně si prý vydělá přibližně 15 tisíc čistého, pro Lesy ČR pracuje už druhou sezonu.

Rybář zkouší štěstí v Ohři pod Nechranickou přehradou.
Rybářská sezona pod přehradou startuje, povodí sníží odtok

Státní podnik Lesy ČR si nezaměstnané pro práci najímá od března do listopadu od roku 2015. Kromě úklidu v lesích se věnují pomocným činnostem. Například při sázení nových stromků, prořezávkách nebo při čištění příkopů. Teď z jara to je ale právě čištění černých skládek.

„Černé skládky je trvalý a neblahý jev, se kterým se v našich lesích setkáváme. Ročně jich uklidíme několik set, stojí nás to několik milionů korun,“ řekl Václav Lidický, výrobně technický ředitel Lesů ČR. Podle jeho slov v poslední době klesá počet velkých černých skládek, naopak roste množství těch menších. Region severozápadních Čech se stejně tak jako další příhraniční kraje potýkají s nešvarem, kdy komunální odpad do lesů vyhazují také Němci.

Černé skládky řeší denně

Jen v Ústeckém kraji Lesy ČR odstranily loni 48 skládek, stálo je to 900 tisíc korun. Letos si na pomocné práce podnik najal 391 lidí z evidence Úřadu práce, v Ústeckém kraji zmíněných 76. „Nejvíce nových zaměstnanců máme právě v regionu severozápadních Čech, tedy v kraji s vysokou nezaměstnaností,“ vysvětlil Zdeněk Růžek, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Teplicích.

Matouš Bechynský je lesní správce v Žatci. V terénu je často, černé skládky řeší dnes a denně. „Problémy s černými skládkami jsou hlavně tam, kde je dobrý přístup autem do lesa. Typický příklad je les u jesenické křižovatky. Jsou tu dvě frekventované silnice, lidé zajedou k lesu, rychle odpad vyhodí a zase jedou pryč. Jakmile to udělá jeden člověk, další se rychle přidají,“ říká. Dalšími místy, kam lidé často odpad vyhazují, jsou různé rokle. „Pravidelně odpadky uklízíme také kolem odpočívadel v lesích,“ vysvětlil Matouš Bechynský.

Slavnost k obnovení pomníčku ve Struhařích, malé osadě u Lubence. Manželé Čechurovi jsou vlevo hned vedle křížku.
V krajině u Lubence byl obnoven pěkný pomníček

A co lidé do lesů odkládají nejčastěji? Během jarního a podzimního „přezouvání“ aut se v lesích objevují vysloužilé pneumatiky, dále pak elektrospotřebiče a komunální odpad. „Chování některých lidí je nepochopitelné. Dnes má skoro každá obec sběrný dvůr, kam lze odpad zdarma odvézt. Není tedy důvod jej vyhazovat do lesa,“ shodují se lesníci.

Přibližná doba rozpadu odpadků.Zdroj: Lesy ČR