Zhruba v polovině své životnosti je skládka ve Vrbičce u Vroutku na Podbořansku, na kterou se odváží odpad z celého okresu Louny. Za dvanáct let bude na jejím místě louka a zeleň. Kam se bude odkládat odpad potom? To se zatím neví, stát ještě nevydal jasné stanovisko.

Otevřena byla v roce 1994

Skládka ve Vrbičce byla založena v roce 1994, její kapacita je projektována přibližně na 730 tisíc tun odpadu. „V současné době jsme zhruba v polovině životnosti skládky, naskládkováno máme 330 tisíc tun,“ odpověděl Deníku Zuliko Vychytil, jednatel společnosti Skládka Vrbička. Ročně by na skládku mělo být přivezeno kolem třiceti tun odpadu. „V roce 2007 jsme naskládkovali 37 tisíc tun odpadu. Pokud budeme podobným tempem zavážet i nadále, bude kapacita skládky vyčerpána přibližně v roce 2020,“ pokračoval Z. Vychytil. Vedení společnosti Skládka Vrbička má už v současné době vypracovány plány na rekultivaci území.

Rekultivace

Až bude skládka uzavřena, nikdo by neměl poznat, že v bývalém kamenolomu nedaleko Vroutku byla. „Rekultivace budou probíhat postupně. Vždy, když bude určitá část skládky uzavřena, začne se tam s rekultivací,“ popsal Zuliko Vychytil. „Skládka je uložená v lůžku, které je vystláno folií. Až bude naskládkována do plné výše, bude folie zavařena a na ní bude navezena zhruba metrová vrstva rekultivační zeminy. Místo skládky tu pak bude louka a zeleň, budou tu vysázeny mělce kořenící keře a stromy,“ popsal způsob rekultivace.

Před nedávnem začali na skládce ve Vrbičce využívat také plyny, které tlející odpad produkuje. Skládkové plyny jsou odčerpávány a pohání motor, který vyrábí elektřinu. „Elektřina, kterou vyprodukujeme, by stačila na pokrytí potřeb jedné vesničky,“ řekl Vychytil. Životnost současné skládky vyprší přibližně za dvanáct let, nikdo zatím nedokáže říci, kam se odpad z okresu Louny bude ukládat poté. Času přitom už moc není. „Stát zatím nevydal jasné stanovisko. Říkají, že by se mělo skládkovat co nejméně, mělo by se plně recyklovat a co nejde, tak spálit. Ale i popel se musí někam ukládat. Zatím tedy nevíme, jak se situace se skládkováním bude po roce 2020 vyvíjet, ale už připravujeme plán na možné další rozšíření současné skládky. Prostor tu je,“ dodal Z. Vychytil.

Na skládce ve Vrbičce se z odpadů vyrábí elektřina