Největší základní škola v Lounech, ZŠ Prokopa Holého, dosud nemá stálého ředitele. Vzejít má z konkurzního řízení, které v těchto dnech vyhlásila lounská radnice.

Zájemci o post šéfa této prestižní školy mohou přihlášky podávat až do 1. října. Kromě dalších nezbytných dokumentů musí předložit také koncepci dalšího rozvoje zařízení. S nástupem vybraného vítěze do funkce se počítá 1. prosince, a to na dobu šesti let.

V pořadí půjde už o druhé výběrové řízení na této škole na tutéž pozici. Radnice totiž vybírala ředitele všech zařízení, jichž je zřizovatelem, už v červnu. Celkem šlo o šest mateřských, pět základních a uměleckou školu. Svůj post na zmíněné ZŠ P. Holého tehdy neobhájil dlouholetý a oblíbený ředitel Milan Čermák. Část rodičů školáků i někteří učitelé se ovšem za něho razantně postavili. „Konkurz i výběrová komise jsou účelově vytvořeny tak, aby M. Čermák neuspěl," tvrdili tehdy a podobné hlasy se objevují i nyní. Dokonce už od chvíle, kdy radnice teprve oznámila, že řízení bude opakovat.

První konkurz vyhrál postoloprtský učitel Zdeněk Pištora. Na jeho hlavu se ovšem v červnu snesla vlna útoků od části veřejnosti a často i velmi hrubých urážek od anonymů v internetových diskuzích. V nenávistné atmosféře se tento učitel rozhodl do funkce nenastoupit. Řízení už bylo ale uzavřeno, proto ho město bude opakovat.