Cizí jazyky se dnes učí více či méně na každé základní škole.

Základní škola J. A. Komenského Louny nabízí žákům nejenom rozšířenou výuku angličtiny, španělštiny, němčiny a francouzštiny, ale k tomu ještě něco velmi důležitého navíc. Jsou to pobyty v zahraničí. Nedávno se vrátila početná skupina žáků z cesty do Itálie, Francie, Velké Británie a USA.

Cesty po evropských zemích byly zaměřeny na poznávání místních obyvatel a jejich zvyků, historie, kultury, přírody a samozřejmě i jazykový trénink. Všichni učitelé si velice pochvalovali, jak byli žáci ukáznění a chválili je i hostitelské rodiny. Počáteční jazyková „nemotornost“ některých žáků, zvláště pak ve styku s rodilými mluvčími, se velmi rychle odbourala a následovala viditelná radost z toho, že mohou použít svoje znalosti a že jim cizinci rozumí.

Studijní pobyt v USA v oblasti Milwaukee, Wisconsin, se realizoval poprvé. Proto také vyjeli pouze tři žáci, pan ředitel a já, učitelka angličtiny.

Cílem bylo navštívit školy, účastnit se výuky, hovořit s vedením o provozu a financování škol, navrhnout spolupráci a také se více dozvědět o práci se žáky s různými vadami a podobně. Velmi zajímavé bylo mluvit se školním psychologem. Moc se nám líbily rozlehlé a moderní tělocvičny a hřiště, školní orchestry a sbory, výtvarné dílny a vůbec důraz na formování mladých lidí ve smyslu vyváženosti duševní a tělesné krásy.

V USA je naprosto normální chodit do kostela. Bohoslužeb se účastní stovky lidí a to nejenom v neděli. Tři soukromé školy, které jsme navštívili, byly právě Luteránské školy: základní, střední a univerzita. Mohli jsme porovnávat, neboť jsme byli i ve dvou státních školách. Kvalita výuky i vybavení byly velmi podobné. Američané nám potvrdili, že v některých jižních státech USA bývá kvalita státních škol horší.

Naši žáci prezentovali školu, město Louny a Českou republiku před mnoha americkými žáky a učiteli. Byli opravdu skvělí. Účast ve výuce byla prospěšná nejenom žákům, ale i nám, dospělým.

Na všech školách byl velký zájem o kontakty a spolupráci. Velmi nás potěšilo, když bývalý velvyslanec USA v ČR se svojí chotí, pochválil naši snahu o spolupráci se školami v USA. „V České republice není běžné, aby měla základní škola takové ambice. Spíše se realizují projekty s evropskými státy. Přitom je ale velmi důležité vzájemné poznávání a boření mýtů, což je předpokladem spolupráce mezi Evropou a USA,“ uvedl Richard W. Graber.

My si to uvědomujeme a jsem ráda, že můžeme i tento směr mladým lidem na naší škole nabídnout.

Alexandra Suková

Sedmáci z Loun pilovali anglický jazyk ve Spojených státech

Třem žákům lounské základní školy J. A. Komenského v Lounech se naskytla jedinečná příležitost, v rámci studijního pobytu se podívali do USA. Poznali nejenom tamní přírodu, kulturu, ale zapojili se do výuky na tamních školách. O zajímavé cestě jsme si povídali se sedmáky Milanem Dandou, Oldřichem Černým a Pavlínou Synkovou.

Máte za sebou plno zajímavých zážitků. Co vám pobyt v USA nejvíce dal?
Milan: Hodně jsme se zlepšili v anglickém jazyce, ve kterém bych se chtěl i díky této zkušenosti i nadále zlepšovat. Získali jsme spoustu nových přátel, se kterými zůstaneme určitě v kontaktu.
Olda: Před tím jsem nikdy nebyl v žádné anglicky mluvící zemi, byla to výborná zkušenost. Poznali jsme úplně odlišnou zemi, jinou kulturu, přírodu, historii. Největší rozdíl, patrný na první pohled, je ten, že USA má mnohem mladší historii než Česká republika a Evropa. Je to vidět hlavně na architektuře.
Pavlína: Tak určitě zájem o anglický jazyk, teď mě více baví.

Pro někoho by byla komunikace v cizím jazyce obrovskou překážkou, jak vám to šlo?
Olda: První dva, tři dny jsme si hodně pomáhali slovníkem, postupně jsme se zlepšovali a slovník téměř nepotřebovali. Znali jsme dost slovíček a už jsme věděli, jak máme povídat.
Milan: Ze začátku na nás mluvili bez používání slangové angličtiny, používali jednoduché fráze, které se nám za chvíli vžily.
Pavlína: Když jsme přijeli téměř jsme jim nerozuměli. Hodně nám ale vycházeli vstříc, mluvili pomalu, vyslovovali zřetelně, abychom jim co nejvíce porozuměli.

Kde se vám líbilo nejvíc?
Olda: Určitě zajímavý bylo Chicago s velkým množstvím mrakodrapů.
Milan: A taky jezero Michigan.
Pavlína: Mě se líbilo v muzeu v Milwaukee. Poznali jsme krátkou historii země, přírodu.
Milan: Kromě jiného tam byla zajímavá expozice Evropská vesnice. Každý stát v Evropě tam reprezentuje typická stavba, architektura.

Chtěli byste se do USA podívat znovu?
Olda: Určitě ano, jet tam třeba na dovolenou. Žít tam ale dlouhodobě bych nechtěl.
Milan: Jel bych tam klidně na delší dobu.
Pavlína: Určitě ano. Líbilo se mi to, že v oblastech, kde jsme se pohybovali, mají nízkou kriminalitu.