V Žatci bude v nejbližších letech dostatek míst v mateřských školkách. Dokonce za dva roky bude počet dětí nižší, než je současná kapacita mateřských školek ve městě. Na jednání zastupitelů to řekla starostka Zdeňka Hamousová.

Reagovala na návrh zastupitele Karla Krčmarika, který se tázal, zda by v budově bývalého ředitelství Žatecké teplárenské v Podměstí nemohla vzniknout mateřská školka, která tam podle jeho slov v minulosti už byla. Společnost své ředitelství nedávno přestěhovala do areálu výtopny v Perči a budovu nabídla k prodeji. Nikdo ji nekoupil. Nyní se vedení města rozhodlo, že do ní přestěhuje služebnu městské policie. „Náklady na zřízení mateřské školky v budově bývalého ředitelství Žatecké teplárenské by byly vysoké. Navíc se ukazuje, že to nebude potřeba," sdělila starostka.

Starostka: počet míst pro děti stačí

Město před pár týdny otevřelo novou školku v budově Základní školy Petra Bezruče, chodí do ní 28 dětí. Celková kapacita současných sedmi žateckých školek se tak zvýšila na přibližně 680 dětí. „Aktuálně počet míst v žateckých školkách stačí. Ukazuje se, že za dva školní roky bude počet dětí ve městě lehce nižší, než je současná kapacita žateckých školek," řekla Zdeňka Hamousová.

V Žatci se v minulých letech, stejně tak jako v jiných městech, objevil problém s nedostatkem míst v mateřských školkách. Do předškolního věku totiž dorostly děti rodičů silných populačních ročníků sedmdesátých let 20. století. Města včetně Žatce a Loun otevřela proto nové školky. Jak děti odrůstají, problém s nedostatkem míst se někde přenáší na první stupně základních škol.