V těchto dnech si rodiče v Žatci chodí do tamních mateřských školek pro rozhodnutí, zda jejich dítě bylo, nebo nebylo od letošního září přijato do těchto zařízení. Zápisy proběhly počátkem dubna, nyní se rodiče dozvídají oficiální verdikty. A řada z nich je nemile překvapena - děti mateřské školky v Žatci nepřijaly. Například do MŠ Otakara Březiny se „hlásilo" 60 dětí, školka přijme 34. Podobně jako druhá školka na žateckém sídlišti Jih Alergo. Verdikt o nepřijetí se dozvídají rodiče i jinde, a to hlavně u nejmenších dětí.

Většina rodičů ale hlásila dítě do více mateřských školek najednou, a tak není vyloučené, že jejich dítě bude ještě přijato dodatečně. „Mám předběžná čísla ze zápisů do prvních ročníků základních škol, z predikce počtu dětí ve věku 3-5 let v Žatci a kapacity mateřských školek ve městě. Z nich vyplývá, že od září 2015 by neměl v Žatci být problém s umístěním dítěte do mateřské školky," sdělila Zdeňka Hamousová, starostka Žatce. „Přesná čísla budou až po ukončení správního řízení v souvislosti s rozhodnutím o přijetí či nepřijetí dítěte, které vydává ředitelka příslušné školy," dodala.

Kapacita všech sedmi mateřských škol v Žatci je nyní dohromady 686 dětí. Předloni na podzim byla kvůli nedostatku míst otevřena nová školka v budově ZŠ Petra Bezruče s kapacitou 28 míst.

Město Žatec má podle starostky zpracovanou předpokládanou naplněnost žateckých mateřských škol s výhledem do roku 2017. Z dokumentu plyne, že ve školním roce 2015/2016 by měl být počet dětí ve věku 3 až 5 let v Žatci 649. V následujícím školním roce 2016/2017 by jich pak mělo být o něco méně 616.