VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sladké léto začíná. V lesích se červenají jahody i první borůvky

Lounsko - Suché a teplé lesy nahrávají dozrávání oblíbených plodů mezi prvními v republice.

15.6.2017
SDÍLEJ:

Děti Lidka a Anička nasbíraly první lesní plody letošní sezony v lesích v oblasti Markvarce u Loun. Foto: Veronika Kučerová

Dobrá zpráva pro milovníky sběru lesních plodů. Suché a slunné počasí nahrálo rychlejšímu dozrání jahod a dokonce i prvních borůvek. V lesích v okolí Loun, hlavně na Podlesí, Džbánsku, ale i v okolí Smolnice a Žerotína, už se červenají první lesní jahody a je možné narazit i na dozrávající borůvky, jejichž sezona vypukne naplno v červenci.

Suché a teplé lesy v okolí Loun mají jednu výhodu – patří k jedněm z prvních v republice, kde v červnu dozrávají jahody a dokonce už i borůvky. Se sladkými bobulemi se lidé setkají hlavně na jižních svazích a na krajích lesů, kam může nejvíce slunce. Keře s barevnými nebo ještě zelenými plody se často nacházejí jen pár metrů od sebe.

Lesní plody jsou nejen chutné a plné vitamínů, ale umějí i ozdravovat střevní mikroflóru, která je zásadní pro celkové zdraví. Pomoci k lepší imunitě tak mohou například těm, kdo museli během zimy či jara užívat antibiotika. „Bobule natrhané v přírodě, například lesní jahody, klidně mlsejte neumyté. Umožníte tak prospěšným půdním mikroorganismům a enzymům, aby pronikly až k vám a ve střevech se po antibiotikách obnovil zdravý mikrobiom,“ doporučuje Michaela Kučová, uznávaná odbornice na výživu a zdraví. „V barevném lesním ovoci je významný i obsah polyfenolů, které také chrání zdravou mikroflóru. A v neposlední řadě obsahují tyto bobule prospěšnou fermentující vlákninu,“ dodává doktorka Kučová. Ani plody přešlé varem, třeba upečené na koláči, však neztrácejí na výživové hodnotě.

Jak si na lesní úrodě jednoduše a zdravě pochutnat? Hitem jsou ovocná smoothie. Rozmixujte bobule s datlemi či javorovým sirupem, přidejte pár lístků meduňky či máty (například jahodové) a lžíci kysané smetany, kefíru nebo jogurtu. Nápoj můžete vypít, přelít přes ovesnou kaši nebo zmrazit ve formičkách na nanuky. Dezert je vynikající zmrzlina.

Veronika Kučerová

Autor: Redakce

15.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdeněk Pfeifer u ústeckého krajského soudu.
6

Nepravomocně odsouzený šiřitel HIV zůstává i nadále ve vazbě

Páter František Daneš byl pro Peruc velmi významný

Kněz, vlastenec, učitel. V Peruci zavzpomínají na pátera Daneše

Chirurgie? Jen náhoda... Mou volbou byla interna, vzpomíná primář Korf

Žatec /ROZHOVOR/ – Primář Vladimír Korf je regionální lékařskou legendou. Pacienty v Žatci léčil neuvěřitelných téměř 62 let. Nikdy neodešel, i když nabídky měl. „Žatecká nemocnice pro mě byla srdeční záležitostí a nemohl jsem jí nechat ve štychu,“ říká oslavenec. Chirurg, kterého pacienti milovali, se dožívá 90 let.

Krásnej Fest nabídne letos ve dvou dnech jedenáct kapel

Krásný Dvůr /PROGRAM/ – U fotbalového hřiště si přijdou na své fanoušci rocku, punku i ska.

V podkroví můžete mít své království

Bydlení na košické Hlavní ulici vyhledávají nejen zahraniční studenti, ale také manažeři pracující v nedalekých administrativních centrech. Zážitek z bydlení v centru města přináší originálně zrekonstruované podkroví starého měšťanského domu.

Muž dluží matce dětí alimenty, dluh vyšplhal přes 138 tisíc

Louny – V krajním případě by povedený otec mohl strávit až tři roky ve vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení