VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sladké léto začíná. V lesích se červenají jahody i první borůvky

Lounsko - Suché a teplé lesy nahrávají dozrávání oblíbených plodů mezi prvními v republice.

15.6.2017
SDÍLEJ:

Děti Lidka a Anička nasbíraly první lesní plody letošní sezony v lesích v oblasti Markvarce u Loun. Foto: Veronika Kučerová

Dobrá zpráva pro milovníky sběru lesních plodů. Suché a slunné počasí nahrálo rychlejšímu dozrání jahod a dokonce i prvních borůvek. V lesích v okolí Loun, hlavně na Podlesí, Džbánsku, ale i v okolí Smolnice a Žerotína, už se červenají první lesní jahody a je možné narazit i na dozrávající borůvky, jejichž sezona vypukne naplno v červenci.

Suché a teplé lesy v okolí Loun mají jednu výhodu – patří k jedněm z prvních v republice, kde v červnu dozrávají jahody a dokonce už i borůvky. Se sladkými bobulemi se lidé setkají hlavně na jižních svazích a na krajích lesů, kam může nejvíce slunce. Keře s barevnými nebo ještě zelenými plody se často nacházejí jen pár metrů od sebe.

Lesní plody jsou nejen chutné a plné vitamínů, ale umějí i ozdravovat střevní mikroflóru, která je zásadní pro celkové zdraví. Pomoci k lepší imunitě tak mohou například těm, kdo museli během zimy či jara užívat antibiotika. „Bobule natrhané v přírodě, například lesní jahody, klidně mlsejte neumyté. Umožníte tak prospěšným půdním mikroorganismům a enzymům, aby pronikly až k vám a ve střevech se po antibiotikách obnovil zdravý mikrobiom,“ doporučuje Michaela Kučová, uznávaná odbornice na výživu a zdraví. „V barevném lesním ovoci je významný i obsah polyfenolů, které také chrání zdravou mikroflóru. A v neposlední řadě obsahují tyto bobule prospěšnou fermentující vlákninu,“ dodává doktorka Kučová. Ani plody přešlé varem, třeba upečené na koláči, však neztrácejí na výživové hodnotě.

Jak si na lesní úrodě jednoduše a zdravě pochutnat? Hitem jsou ovocná smoothie. Rozmixujte bobule s datlemi či javorovým sirupem, přidejte pár lístků meduňky či máty (například jahodové) a lžíci kysané smetany, kefíru nebo jogurtu. Nápoj můžete vypít, přelít přes ovesnou kaši nebo zmrazit ve formičkách na nanuky. Dezert je vynikající zmrzlina.

Veronika Kučerová

Autor: Redakce

15.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Centrální náměstí Svobody v Žatci.

Teplárenskou stále šetří policie, proti sankcím se odvolala

Den památek v Žatci: zábavná připomínka odhalení a stržení sochy císaře Josefa II. na náměstí.

Při oslavě památek v Žatci měli lidé největší zájem o synagogu

FOTO: Noví hasiči složili slib v Terezíně

Terezín, Ústecký kraj - V areálu Památníku Terezín složilo 39 nových příslušníků HZS Ústeckého kraje služební slib.

Naši prvňáci ze ZŠ Petrohrad - Černčice

Každou středu vám představíme čerstvé prvňáčky z Lounska, Žatecka a Podbořanska

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

Měla jsem štěstí, knížka je na světě, říká nová lounská autorka

Louny - Novela Jen malý kousek nebe od Šárky Bukvajové bude pokřtěna tento pátek ve Vrchlického divadle.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení