Dobrá zpráva pro milovníky sběru lesních plodů. Suché a slunné počasí nahrálo rychlejšímu dozrání jahod a dokonce i prvních borůvek. V lesích v okolí Loun, hlavně na Podlesí, Džbánsku, ale i v okolí Smolnice a Žerotína, už se červenají první lesní jahody a je možné narazit i na dozrávající borůvky, jejichž sezona vypukne naplno v červenci.

Suché a teplé lesy v okolí Loun mají jednu výhodu – patří k jedněm z prvních v republice, kde v červnu dozrávají jahody a dokonce už i borůvky. Se sladkými bobulemi se lidé setkají hlavně na jižních svazích a na krajích lesů, kam může nejvíce slunce. Keře s barevnými nebo ještě zelenými plody se často nacházejí jen pár metrů od sebe.

Žatecká Dočesná 2016
Zagorová, Mládek, Dyk, Mandrage, Jelen. Dočesná přivítá řadu známých jmen

Lesní plody jsou nejen chutné a plné vitamínů, ale umějí i ozdravovat střevní mikroflóru, která je zásadní pro celkové zdraví. Pomoci k lepší imunitě tak mohou například těm, kdo museli během zimy či jara užívat antibiotika. „Bobule natrhané v přírodě, například lesní jahody, klidně mlsejte neumyté. Umožníte tak prospěšným půdním mikroorganismům a enzymům, aby pronikly až k vám a ve střevech se po antibiotikách obnovil zdravý mikrobiom,“ doporučuje Michaela Kučová, uznávaná odbornice na výživu a zdraví. „V barevném lesním ovoci je významný i obsah polyfenolů, které také chrání zdravou mikroflóru. A v neposlední řadě obsahují tyto bobule prospěšnou fermentující vlákninu,“ dodává doktorka Kučová. Ani plody přešlé varem, třeba upečené na koláči, však neztrácejí na výživové hodnotě.

Jak si na lesní úrodě jednoduše a zdravě pochutnat? Hitem jsou ovocná smoothie. Rozmixujte bobule s datlemi či javorovým sirupem, přidejte pár lístků meduňky či máty (například jahodové) a lžíci kysané smetany, kefíru nebo jogurtu. Nápoj můžete vypít, přelít přes ovesnou kaši nebo zmrazit ve formičkách na nanuky. Dezert je vynikající zmrzlina.

Veronika Kučerová