Nevšední akce, která představí krásu a unikátnost přírody vrchu Raná a okolí, se uskuteční v sobotu 18. května. Slavnosti stepí, jak se jmenuje, budou zájemci moci navštívit od 9 do 17 hodin.

Program je také letos bohatý. Lidé budou moci s odborníky absolvovat exkurzi do přírody, sledovat odchyty a ukázky ptactva, představí se také dobrovolná stráž přírody a záchranné stanice. Především dětem jistě udělá radost prezentace leteckých modelářů, výtvarná dílna, soutěže s hasiči a další atrakce. Tím hlavním ale bude přece jen příroda, a tak se návštěvníci mohou těšit na výstavu ovčích plemen a atraktivní ukázky jejich stříhání, nebo výstavu drobného domácího zvířectva.

Chystá se výstava o přírodě i soutěž

„Připravena bude výstava k lounské přírodě či přírodovědná soutěž," vypočítávají pořadatelé z obce Raná. Ani tím ovšem není nabitý program sobotních Slavností stepí vyčerpán. Za vidění určitě budou stát závody ovčáckých psů. Ti předvedou divácky velmi atraktivní práci se stádem - to vše v rámci kvalifikačních závodů na letošní kontinentální mistrovství a mistrovství světa.

Vstup na akci, pořádanou obcí Raná ve spolupráci se správou Chráněné krajinné oblasti České středohoří, bude zdarma. Návštěvníci se dostanou na místo buď speciální jízdou Švestkové dráhy a navazujícím autobusem, kyvadlovou dopravou z Loun nebo po vlastní ose. Ani nadšení cyklisté nebudou o nic ochuzeni. „Cyklovýlet Louny Raná s odborným výkladem vyráží v 8.30 od galerie v Lounech. Trasa měří zhruba 20 kilometrů," lákají pořadatelé.