"Dobrý den, my jsme inspekce, ukažte mi váš účet za elektřinu.“ Tak popisují spotřebitelé z Litoměřicka úvod nedávných návštěv dvojice mužů s visačkou „inspektor“ na krku, kteří žádají o účty za plyn a elektřinu. Jde však o podvod. „Žádní inspektoři kontrolovat účty za energie ke spotřebitelům domů nechodí,“ upozorňuje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Jediným cílem těchto lidí je podle ČOI pouze snaha vyvolat dojem, že se jedná o důvěryhodnou osobu, aby spotřebitel ukázal veškeré faktury za energie a následně mu byla nabídnuta změna dodavatele energií. „Upozorňuji občany nejen našeho města, že případů podvodu neustále přibývá,“ varoval starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Mezi oblíbené praktiky šmejdů patří podomní prodej.
Stát zakáže podomní prodej energií. Kvůli šmejdům

„Vynalézavost takzvaných energetických šmejdů nezná mezí. V našem tažení proti nekalým obchodním praktikám rozhodně nepolevíme. Připravujeme změnu legislativy, která posílí pravomoci spotřebitelů,“ komentoval to ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Přeprodejci někdy doženou lidi k tomu, že jim podepíší zplnomocnění jednat v jejich jménu s cílem vybrat „lepšího“ dodavatele energie. „Cílem těchto smluv však bývá hlavně nárokování vysokých smluvních pokut v případě, že se nakonec spotřebitel rozhodne neměnit dodavatele energií,“ upozorňuje mluvčí inspekce.

Podvodníci jsou přesvědčiví

Jeden z nich ke zplnomocnění málem umluvil Ondřeje z Litoměřic. „Přestože jsem vysokoškolák, obchodník byl výmluvný. Že se nemám podepsat pod něco takového, jsem si uvědomil až na poslední chvíli,“ říká třicátník. A není jediný, koho podvodníci skoro přesvědčili k něčemu, čeho by později litoval.

Výmluvnost podvodníků k podpisu řadu lidí i dohnala. Jak upozorňuje mluvčí ČEZ Ota Schnepp, obvyklým doplňkem těchto praktik bývá nátlak a spěch. „Neseriozní obchodníci přesvědčují spotřebitele k okamžitému podpisu smlouvy a argumentují přitom časově omezenou nabídkou. Nenechávají zákazníkovi dostatečný čas na prostudování podmínek pro správné rozhodnutí,“ upozorňuje Schnepp.

Ilustrační foto
Klasických předváděček ubývá, „šmejdi“ mění svou taktiku

V Litoměřicích platí zákaz podomního prodeje. Pokud se u kohokoli přeprodejci objeví, měl by volat městskou policii na čísle 156. Tak se zachovala i Libuše z Litoměřic, když se u ní podobní vykukové objevili. „Poslala jsem podvodníka k sousedům s tím, ze připravím doklady. Volala jsem městskou policii, byli tady cobydup. Podvodníka to stálo pokutu.“

Městská policie vyjížděla nedávno k energetickým šmejdům i v Lovosicích, kde je podomní prodej rovněž zakázán. Dodávky energií v ulici Osvoboditelů nabízeli lidé z Jestřebí, Berouna a Prahy. Podobný případ registrovala před časem i roudnická městská policie na třídě T. G. Masaryka. I v Roudnici přitom platí zákaz podomního prodeje.

Ilustrační foto.
Klik, klik a peníze jsou pryč... Hitem jsou internetové podvody

Pokud se někdo bude neoprávněně vydávat za inspektora ČOI, je možné obratem volat linku 158 nebo Českou obchodní inspekci v Ústeckém kraji v úředních hodinách na čísle 475 209 493.